Eten in Ethiopië, is dat er wel en is dat lekker? Ethiopië heeft op voedselgebied voor veel mensen een negatief imago. Door de hongersnood in de jaren 80 en de bijbehorende media-aandacht is het beeld van de uitgemergelde mensen in een woestijnachtig landschap iedereen bijgebleven .
Voor velen staat het land dan ook synoniem aan honger. Er zijn zelfs mensen die vragen of je wel eten krijgt aan boord van een Ethiopian Airlines vlucht 🙁 . En of eten in Ethiopië wel mogelijk is…Wellicht leuk bedoeld maar een enorme misvatting! Het grootste deel van het land is zeer vruchtbaar en er valt over het algemeen een behoorlijke hoeveelheid regen.
De Ethiopische keuken is dan ook een van de meest gevarieerde van heel Afrika met teff, het nieuwe superfood, als basis. In dit blog zal ik wat vertellen over de lekkerste gerechten van Ethiopië.
Wat eet je in Ethiopië?
Injera ! de basis van iedere maaltijd is injera, een dun brood met de textuur van een spons . De injera wordt gemaakt van teff, een heel fijne en glutenvrije graansoort die wordt gemengd met water waarna het deeg een dag of 2/3 mag gisten, teff bevat van nature al gist. Het gistende deeg wordt vervolgens uitgegoten in een speciaal voor dit doel gemaakte injera-pan en na een minuut of 5 is de injera klaar. Het resultaat is een zurige lap die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Ten eerste is het een bord (wat middenop tafel wordt geserveerd) en stukjes van de injera worden gebruikt voor het eten van de verschillende gerechten die erop worden geserveerd. Bestek is niet nodig (en niet aanwezig), de handen zijn prima. Voor veel Ethiopiërs is injera een 3 maal daags terugkerend maal. Ontbijt, lunch, diner…injera,injera, injera !
Wat eet je op de injera ?
Dit varieert enorm. Het meest gegeten is de shiro, een puree gemaakt van kikkererwten. Heel voedzaam en smaakvol en ook heel betaalbaar waardoor dit voor veel mensen het vaste dieet is. Orthodoxe christenen eten op woensdag en vrijdag (en op vele andere dagen van het jaar) geen vlees en op die dagen zie je in de restaurants de schotels met fasting food. Deze bevatten meestal shiro, linzen, aardappels, kool en bieten, veelal klaargemaakt met pittige kruiden zoals berbere en mitmitma. Heerlijk!
Naast de vegetarische gerechten wordt er uiteraard ook vlees gegeten, het meest bekende gerecht is de doro wot. Dit is een stoofpot van kip en eieren in een bijzonder pittige saus en wordt meestal gegeten tijdens religieuze feesten. Ook tibs is erg populair, kleine stukjes schapen/geiten- of rundvlees gebakken met stukjes ui en tomaat vergezeld van een schaaltje pittige mitmitma. Kitfo is rauw gehakt wat is gemengd met gesmolten boter en kruiden. Volgens de kenners een van de beste gerechten van het land , voor de gemiddelde reiziger wellicht een wat minder grote aanrader. Dit geldt ook voor de stukken rauw vlees die vooral na het grote vasten (Pasen) worden genuttigd. Ook vis staat regelmatig op het menu, vooral aan de meren van de Riftvallei , zowel als tibs als in een stoofpot (Asa wot)
En is er injera over? Geen probleem, met de restjes maak je een heerlijk ontbijt , firfir. Dit zijn stukjes injera met een pittige saus of met stukjes vlees .
Zo af en toe waag ik me thuis aan een Ethiopische maaltijd en op deze website staan overheerlijke recepten.
Ik lust geen injera, wat nu?
Tsja, dan heb je toch wel een (klein) probleem. Andere gerechten staan zeker ook wel op de kaart maar de keus is niet heel divers. Pizza wordt in veel restaurants geserveerd , net als spaghetti en rijst. In hotels wordt ook nog wel een steak of kip geserveerd maar de kwaliteit laat vaak wel wat te wensen over. Met injera zit je altijd wel goed dus je kunt het maar beter leren eten, alles went.
En waar eet je dat?
In Addis Abeba en de grotere plaatsen zoals Gondar en Lalibela zijn er veel traditionele restaurants waar je kennis kunt maken met de diverse keuken van het land. Veel van deze (grote) restaurants serveren een buffet zodat je een keus kunt maken uit verschillende gerechten. In de kleinere plaatsen en in de eenvoudige buurtrestaurants in de steden is meestal een stuk minder keus. Een menu is vaak niet aanwezig en de keus is beperkt tot tibs of shiro.
Ook genieten van de Ethiopische keuken?
De beste injera vind je uiteraard in Ethiopië zelf 🙂 . Kijk eens rond op de website, wellicht zit er een mooie reis voor je bij ! Onze chauffeurs zijn experts op het gebied van injera en laten je graag de lekkerste gerechten proeven. Kun je voorlopig niet reizen ? Ga dan alvast eens proeven bij restaurant de Smaak van Afrika in Rotterdam. Het eten is er overheerlijk… Eet smakelijk !
Groetjes,
T. 06-3003 2660