Reisinformatie voor jouw reis naar Kenia

Hier vind je de alle reisinformatie voor jouw reis naar Kenia. Hoe bereid je je voor en waar hou je rekening mee tijdens de reis. Heb ik een visum nodig voor Kenia? Is er malaria in Kenia? Kan ik veilig op reis? Alle antwoorden op jouw vragen vind je hier. Staat het antwoord op jouw vraag er toch niet tussen? Neem dan even contact met ons op !

Vluchten naar Kenia

De prijzen voor een vliegticket naar Kenia zijn heel verschillend en hangen af van verschillende aspecten:de  luchthavens van vertrek en aankomst, de periode en dagen waarop je vliegt, het comfort dat je verkiest (rechtstreeks of met tussenstop) en het moment dat je boekt.

Denk goed na over de volgende zaken voordat je boekt: 

  • De luchthaven waarvan je wil vertrekken: indien het voor jou geen verschil maakt of je vanuit Brussel, Amsterdam of Dusseldorf vliegt, vergelijk je best de prijzen vanuit deze verschillende vertrekplaatsen. Soms kan je hierdoor heel wat euro’s besparen. 
  • De luchthavens van aankomst in Kenia: Als je kiest voor een rondtrip in het Keniaanse binnenland, is een heen-en-terugticket naar Nairobi prima. Wil je een reis in het binnenland combineren met een strandvakantie aan de Keniaanse kust of in Zanzibar? Bekijk dan of het goedkoper is om bijvoorbeeld een heenticket Brussel-Nairobi te combineren met een terugticket Mombasa-Brussel. 
  • De vlucht- en overstaptijden van de vlucht die je wil boeken: het goedkoopste ticket is niet altijd het beste ticket. Soms kan je door iets meer te betalen veel aan comfort winnen, door bijvoorbeeld kortere wachttijden tijdens tussenstops of comfortabelere vlieguren. Bekijk de opties en beslis wat voor jou het beste is. 

Wie boekt de internationale vluchten naar Kenia

Bij het maken van een reisvoorstel zoeken wij direct naar de beste vluchten en tarieven die aansluiten bij de reis. Deze kun je direct bij ons boeken als je akkoord bent met het voorstel.  Boek je liever zelf ? Ook dat is geen probleem, wij raden wel aan om vluchten altijd rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te boeken . Bij annuleringen en omboekingen vindt je daar de beste ondersteuning.

Visum KeniaPaspoort en visum Kenia

Voor een reis naar Kenia heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is.

E-visum Kenia

Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om voorafgaand aan de reis een elektronisch toeristenvisum aan te vragen. Je kunt het toeristenvisum maximum drie maanden vooraf online aanvragen, via evisa.go.ke. Hou je paspoort, je vliegticket, een recente pasfoto en je Visa of Mastercard bij de hand. Een toeristenvisum voor Kenia kost $53 per persoon. Kinderen jonger dan 16 jaar hebben geen visum nodig. 

Combineer je je reis naar Kenia met een bezoek aan een ander Oost-Afrikaans land?

Toeristenvisa voor Oeganda en Tanzania kunnen bij aankomst aan de grens verkregen worden, elk voor $50. Je kan deze visa op voorhand regelen via de ambassade maar dit is niet noodzakelijk.  Er is ook een Oost-Afrikaans toeristenvisum op komst, voor Kenia, Oeganda en Rwanda. Dit Oost-Afrikaans toeristenvisum geldt niet in Tanzania. 

Gezondheid tijdens de reis in Kenia

De gezondheidszorg in Kenia is uiteraard niet zo goed als wat wij gewend zijn. Het is dan ook belangrijk dat je gezond blijft tijdens de reis en een onderdeel daarvan is preventie . Hier vind je dan ook adviezen aangaande vaccinaties en overige gezondheidszaken.
Wij zijn geen arts , dit zijn adviezen en we raden iedereen aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met de GGD of de huisarts .
Onderstaande  informatie is afkomstig van de website van het Landelijk Centrum Reizigersadvisering, zij hebben altijd de laatste informatie beschikbaar.

Coronavirus

Kijk voor de laatste informatie over het coronavirus in Kenia op de website van de Keniaanse overheid

Vaccinaties voor een reis naar Kenia

Een gele koorts inenting is niet langer verplicht voor Kenia, maar het kan vereist zijn wanneer je uit een land komt waar een epidemie is.
Verder wordt hepatitis A en DTP aanbevolen en bij een langer verblijf een vaccinatie tegen buiktyfus.

Malaria in Kenia

Malaria komt in het hele land for en malariaprofylaxe worden dan ook sterk aangeraden, ieder jaar sterven nog vele mensen aan deze ernstige ziekte. Neem ook goede muggenolie met DEET mee en zorg dat je je bedekt na zonsondergang . In de meeste hotelsim malariagebieden zijn klamboes maar deze zijn niet altijd perfect dus een reisklamboe kan goed van pas komen.

Veiligheid van voedsel in Kenia

Over het algemeen is het eten vers en kun je met een gerust hart aan je maaltijd beginnen. Toch komen voedselvergiftigingen voor en het is jammer als je daardoor wat dagen van de reis moet missen. Probeer zo min mogelijk vlees te eten (en al helemaal geen rauw vlees) en hou het bij het eten wat iedereen eet. De vaste regel peel it, boil it or forget it gaat in Kenia ook  zeker op!

Is Kenia veilig om te reizen ?

Echt genieten van de reis kan alleen als je je veilig voelt. Gelukkig is Kenia prima bereisbaar en is het over het algemeen een veilig land. De wegen in en tussen grote steden zijn van redelijk goede kwaliteit en onze chauffeurs zullen er alles aan doen om je veilig te vervoeren

Het reisadvies voor Kenia ziet er wel een beetje spannend uit

Wie het reisadvies van buitenlandse zaken leest, schrikt misschien wel even.Is het wel oké om een reis te maken naar Kenia (corona even buiten beschouwing gelaten)?
Zeker wel! Onze (Belgische) partner leeft een aanzienlijk deel van het jaar in Kenia én heeft er een stevig verankerd netwerk verspreid over het hele land. Zij nemen jouw reis naar Kenia en je veiligheid serieus: daarom volgen zij de actualiteit op elk moment nauwkeurig op. Via de media maar ook via hun netwerken en contactpersonen. Bepaalde bestemmingen binnen Kenia bieden wij bewust niet aan, omdat de veiligheidssituatie er van maand tot maand kan veranderen. Maar… mits de juiste voorbereidingen zijn wij er wel van overtuigd dat een reis naar Kenia en veiligheid geen tegengestelden zijn!
 

Veiligheid onderweg in Kenia

Tijdens de reis in Kenia zal de chauffeur de auto altijd afsluiten tijdens stops maar het is je eigen verantwoording om waardevolle  spullen mee te nemen of uit het zicht te leggen. Ook in de hotels is het beter om waardevolle spullen niet onbeheerd achter te laten in de hotelkamer. Veel hotels hebben een kluis bij de receptie of op de kamer waar je je spullen achter kunt laten, een andere goede optie is om deze in een koffer of tas te stoppen die op slot kan. Neem je paspoort altijd mee en laat deze niet achter in de hotelkamer!

Reisinformatie KeniaVerantwoord reizen in Kenia

Wij van Eshi laten graag de mooiste plekjes van Kenia zien en hopen dat dit ook een verbetering van de levensomstandigheden van de lokale bevolking zal betekenen. Helaas heeft toerisme soms ook een negatief effect en wij willen je dan ook vragen om medewerking zodat deze effecten beperkt blijven.Het uitdelen van snoep of geld aan kinderen zet geen zoden aan de dijk , dit moedigt hen aan om te bedelen wat geen toekomstperspectief biedt.

Als je iets wilt doen voor de lokale bevolking of iets hebt meegenomen (pennen, schriften en andere schoolspullen worden erg gewaardeerd!) organiseren wij graag een bijeenkomst in één van de dorpen of bij een schooltje waar de spullen overhandigd kunnen worden en eerlijk worden verdeeld.

Samenwerking met Trees For All

Omdat vliegen nog steeds de meest vervuilende vorm van reizen is vragen wij van alle reizigers om de CO2 uitstoot van hun reis te compenseren via  Trees for All Trees for All plant bomen en struiken in diverse projecten wereldwijd, via deze link kun je de CO2 uitstoot van jouw reis berekenen en compenseren.

Ook binnen Kenia proberen wij het gebruik van binnenlandse vluchten te beperken, een goed voorbeeld is een treinreis van Nairobi naar Mombassa. Een milieuvriendelijker en leuk alternatief voor een binnenlandse vlucht!

Steun aan projecten in Kenia

Als je via ons een reis boekt kun je er zeker van zijn dat jouw reis bijdraagt aan diverse projecten in Kenia. Bijvoorbeeld tijdens een stadswandeling in Nairobi met voormalige straatjongeren (Nai Nami), of tijdens een homestay in Ndabibi (zie onze familiereis). Verder gaat een gedeelte van de opbrengst van de reizen naar Tumaini Kenia, zij hebben in Kenia diverse projecten op het gebied van milieu, onderwijs en gezinsondersteuning.
Waar mogelijk wordt gekozen voor lodges waar een grote betrokkenheid is van de lokale bevolking. Een goed voorbeeld zijn de community-based initiatieven zoals die in de Loita Hills.

Eten reis KeniaEten tijdens jouw reis naar Kenia

De op onze website gepubliceerde reizen zijn op basis van volpension, ontbijt en diner zijn dan ook over het algemeen in de accommodaties. Lunches zijn soms een box die is klaargemaakt door het hotel maar er wordt ook met regelmaat geluncht in lokale restaurantjes. Als je een keer lokaal wil eten kan dat ook, je betaald dan uiteraard wel zelf de kosten van de maaltijd. Accommodaties aan de kust zijn meestal op basis van logies en ontbijt, in de nabije omgeving is voldoende keus in restaurants.

De gids / chauffeur kan advies geven over restaurants en wil je daar ook best naar toe brengen en weer ophalen. Het staat iedereen ook vrij om de gids / chauffeur zo af en toe uit te nodigen voor een maaltijd!

Reisinformatie KeniaGeldzaken Kenia

De lokale valuta is de Keniaanse Shilling (KES) De wisselkoers op het moment (november 2021) is ongeveer 125 shilling voor 1 euro.
Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Breng je echter een bezoek aan lokale markten, souvenirwinkels en dorpen, zorg er dan voor dat je ook wat kleinere biljetten meeneemt. In- en uitvoer van de Shilling is niet toegestaan. Naast de Shilling kun je in Kenia ook terecht met dollars en euro’s met name in de meer afgelegen lodges. Betalen met Shilling heeft echter altijd de voorkeur en is meestal ook gunstiger qua wisselkoersen.

Waar kan ik geld halen en hoe betaal ik in Kenia ?

In de meeste steden en grotere dorpen in Kenia zijn één of meerdere geldautomaten te vinden waar je met je bankpas (maestro/cirrus) shilling kunt ophalen. Houdt er rekening mee dat deze echter niet altijd werken of (genoeg) geld bevatten. Zorg daarom dat je altijd wat cash op op zak hebt zodat je niet afhankelijk bent van een geldautomaat. Neem ook altijd cash (euro’s of dollars) mee om in geval van nood te wisselen. Traveller cheques worden bijna nergens meer geaccepteerd en raden wij dan ook niet aan. In de grote hotels en nationale parken (en ook steeds vaker in de wat duurdere restaurants) kan ook met creditcard worden betaald. Wees hier wel altijd voorzichtig mee, fraude met creditcards komt helaas vaak voor.

Wat zijn de gemiddelde persoonlijke uitgaven tijdens een reis naar Kenia?

Onze reizen naar Kenia( met uitzondering van een strandverblijf) zijn compleet verzorgd dus inclusief alle accommodaties op basis van volpension en vervoers- en entreekosten. De enige uitgaven die je ter plekke nog hebt zijn drankjes, eventuele extra excursies en persoonlijke uitgaven zoals souvenirs. De uitgaven zijn dan ook geheel afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon, als je rekening houdt met ongeveer € 50 p.p. per dag kom je een heel eind.

Fooien voor de chauffeur en gidsen

Het is gebruikelijk om de chauffeur een fooi te geven aan het einde van jouw reis. Hierbij kun je denken aan ongeveer $ 10-15 per dag.  Fooien zijn een blijk van waardering! In principe wordt van een chauffeur niet meer verwacht dan dat zij de gasten overal heen rijden en hen helpen met inchecken bij de hotels (excursies zijn allemaal met lokale gidsen) maar in de praktijk is de chauffeur een gids, maatje, vertaler en hulp allemaal ineen . Als je tevreden bent over de extra geleverde services is een fooi dan ook op zijn plaats . De $ 10-15  per dag  is een richtlijn en gebaseerd op meerdere mensen in een auto. Natuurlijk staat het je vrij om hier anders mee om te gaan.  Chauffeurs zorgen zelf voor hun eigen onderkomen en eten, het is aan de gasten om ze eventueel soms uit te nodigen om mee te eten, dit is echter geen verplichting !

Internet en telefonie Ethiopië Internet en telefonie in Kenia

Het 3G /4G netwerk in Kenia werkt prima. Als je een reis bij ons hebt geboekt krijg je bij aankomst in Kenia een draagbare compacte WiFi-router met 15GB mobiele data. Deze kun je gedurende je hele reis gebruiken, waardoor je vlot  bereikbaar blijft voor het thuisfront via WhatsApp en andere social media. De eerste 15GB is gratis,  als je meer data nodig hebt geef je een seintje aan het kantoor in Nairobi en wordt de router (tegen betaling) opgeladen met meer GB. 

In de meeste accommodaties is wifi beschikbaar. Bellen naar Nederland is prijzig, je kunt het beste via whatsapp bellen.