Project omschrijving

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Individuele rondreis Ethiopië noord en zuid

Ethiopië kent een zeer afwisselende natuur en grote contrasten tussen Noord en Zuid.
Tijdens deze 25-daagse individuele reis  maak je kennis met het hele land De eeuwenoude cultuur in het noorden van het land en de indrukwekkende natuur en de stammen in het zuiden. Een geweldige reis naar een heel andere wereld!

Deze reis is gebaseerd op reizen met een eigen Engelstalige chauffeur, het is ook mogelijk om enkele trajecten (met name in het noorden) per bus te reizen. Wij zorgen er dan voor dat er iemand is die je helpt met de aanschaf van de kaartjes en ook voor de begeleiding tijdens excursies.
De reis wordt zo helemaal op maat gemaakt.

De hoogtepunten van deze complete rondreis Ethiopië

  • Bezoek eeuwenoude kloosters op eilandjes in het Tanameer
  • Verdwaal in de unieke rotskerken van Lalibela en ga terug in de tijd in de kastelen van Gondar.
  • Maak kennis met het idealistische Awramba, een gemeenschap waar iedereen gelijk is en geen onderscheid wordt gemaakt naar geloof, geslacht of ras
  • Geniet van de rust in het kleine plaatsje Gorgora  aan het Tanameer
  • Kampeer in de Omo Vallei en ontdek de vele stammen in dit gebied
  • Bezoek een koffie plantage , zie meters lange Nijlkrokodillen en relax aan het meer van Langano!

DAG 1 -Aankomst in  Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië

U komt vandaag aan in Addis Abeba, dit kan in de ochtend of avond zijn, afhankelijk van de maatschappij waarmee wordt gevolgen. Als u vroeg in de ochtend aankomt volgt een stadstour met bezoek aan de Mercato, de grootste markt van Afrika en het Nationaal museum waar het skelet van Lucy , ons aller voorouder, te vinden is.

ACCOMODATIE : Lobelia Hotel 
Een gunstig gelegen hotel  op ongeveer 10 minuten rijden van Bole Airport

DAG 2 -Vertrek vanuit Addis Abeba naar Bahir Dar 


Rond half 8 haalt de Engelstalige chauffeur u op voor de lange rit van ongeveer 10 uur naar Bahir Dar.
Via Entoto Mountain verlaat u Addis en rijdt u het Amhara gebied binnen. Onderweg passeert u de kloof van de Blauwe Nijl. De afdaling naar de kloof biedt schitterende vergezichten. In de avond komt u aan in Bahir Dar waar u logeert in het Tana Hotel . Dit hotel is weliswaar wat verouderd maar is direct aan het meer gelegen en heeft een schitterende tuin .

DAG 3- Bahir Dar -Bezoek aan de Lake Tana kloosters en de waterval van de Blauwe Nijl


In de ochtend maakt u een boottocht over Lake Tana en bezoekt u diverse kloosters die gelegen zijn op de eilandjes in het meer. De kleurrijke muurschilderingen en kunstschatten worden graag door de priesters getoond. Op het meer ziet u ook vele vissers met hun papyrus bootjes vissen, die identiek zijn aan die van Egypte.

In de middag rijdt u naar de indrukwekkende watervallen van de Blauwe Nijl waar u na een korte wandeling kennis maakt met de kracht van de natuur!

DAG 4 -Van Bahir Dar naar Tim & Kim Village in Gorgora met stop in Awramba 

Vanochtend rijdt u naar Gorgora en onderweg bezoekt u Awramba, een heel bijzondere gemeenschap waar iedereen gelijk is en geen onderscheid wordt gemaakt naar ras, geslacht of leeftijd. Het is een zelfvoorzienende zeer bijzondere gemeenschap. De dekens en kleden die hier worden geweven zijn prachtig en wellicht een mooi souvenir van Ethiopië!
In Gorgora neemt u voor   twee nachten uw intrek  in Tim & Kim Village. Deze Eco-lodge is gelegen op een mooi terrein midden in de natuur en direct aan het Tanameer. Een paradijs voor vogelaars, visliefhebbers en iedereen die even bij wil komen.De lodge zorgt voor werkgelegenheid en is een goed voorbeeld van ecotoerisme. De opbrengsten van de lodge komen geheel ten goede aan het dorp Gorgora en alle werknemers zijn afkomstig uit het dorp. De reis duurt ongeveer 6 uur, inclusief het bezoek aan Awramba.

DAG 5 – Dag ter vrije besteding in Gorgora


Dag ter vrije besteding, u kunt een mooie kanotocht maken op het Tanameer of een bezoek brengen aan het kleuterschooltje in Gorgora. Of heerlijk genieten van het mooie uitzicht op het terras van uw lodge.

DAG 6 – Van Gorgora naar Gondar

De reis gaat vandaag verder naar Gondar (ongeveer 2 uur )waar u na aankomst de kastelen bezoekt. Gondar was de eerste hoofdstad van het Ethiopische Rijk, dat begon in 1632 en ruim twee eeuwen standhield. Gedurende deze tijd zijn er twaalf kastelen gebouwd, waarvan nu de ruïnes van 6 nog te bezichtigen zijn. In Gondar vindt u ook het bad van Fassilides, waar ook nu nog ieder jaar tijdens het Timkat festival duizenden pelgrims een bad nemen. In de namiddag brengt u een bezoek aan de Debre Birhan Selassie kerk.

ACCOMMODATIE : Fasil Lodge
Een eenvoudig maar net hotel gelegen direct naast de kastelen van Gondar.

DAG 7- Dagtocht Simien Mountains (vanuit Gondar) *


Vandaag maakt u kennis met de mooie Simien Mountains. Hier maakt u een trekking van ongeveer 3/4 uur. De route en lengte van de wandeling is in onderling overleg af te stemmen. De uitzichten zijn onvergetelijk en u zult gegarandeerd kennis maken met de bijzondere Gelada Bavianen die hier in grote aantallen leven.
*het is mogelijk om de reis uit te breiden met een meerdaags verblijf in de Simien Mountains. In de zomer (regentijd) is het vaak erg mistig en koud , het is dan beter om dit als dagtocht te doen.

DAG 8- Van Gondar naar Lalibela


De reis gaat verder naar Lalibela. U reist door een bijzonder indrukwekkend berglandschap en aankomst in Lalibela is tegen de avond.

ACCOMMODATIE : Zanseyoum Hotel
Het Zanseyoum Hotel ligt aan de rand van Lalibela en heeft een geweldig uitzicht. De eigenaar Ato Abebe is een van de eerste gidsen die ooit werkzaam was in Lalibela en hij vertelt erg graag over zijn land.

DAG 9 – Bezoek aan de kerken van Lalibela


Zeer terecht staat Lalibela op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Lalibela bestaat uit een verzameling kerken die allen uit de rotsen zijn gehouwen. De kerken stammen uit de 12e en 13e eeuw en zijn gebouwd tijdens de heerschappij van koning Lalibela. Vandaag bezoekt u, samen met een lokale gids, de kerken en zult u genieten van de serene sfeer die hier heerst. Ga vanavond eten in Ben Abeba, dit restaurant is gevestigd in een zeer bijzonder gebouw en heeft het mooiste uitzicht van Lalibela! (De chauffeur begint vandaag aan de rit van 2 dagen terug naar Addis Abeba, u wordt door een lokale gids begeleid  en transfers zijn per minibusje)

DAG 10 – Wandeling naar het Asheten Maryam Klooster


Samen met de gids wandelt u vandaag naar het Asheten Maryam klooster. Dit klooster is hooggelegen en het is een pittige wandeling van ongeveer 2 uur maar de uitzichten onderweg zijn adembenemend en onvergetelijk.
Bij het klooster maakt u kennis met de priesters die hier wonen en de klim omhoog soms twee keer op een dag maken.

DAG 11 – Vlucht van Lalibela naar Addis Abeba


Transfer naar de luchthaven waar u incheckt voor de korte vlucht naar Addis Abeba. Hier wacht de chauffeur u op en brengt u naar uw hotel. Nadat u bent ingecheckt kunt u eventueel een stadstour maken of de Mercato bezoeken.

DAG 12- Van Addis Abeba naar Arba Minch


U rijdt vandaag naar het zuiden van het land en zult al kort na vertrek zien dat het landschap hier heel anders is dan in het noorden. Het grootste gedeelte van de reis gaat door de Riftvallei en u passeert onderweg vele meren. De reisafstand is behoorlijk lang (ongeveer 500 km / 10 uur)maar de wegen zijn de laatste jaren flink verbeterd waardoor dit wel in 1 dag is te doen. Aan het eind van de middag komt u aan in Arba Minch.
De Paradise Lodge ligt op een klif en heeft een prachtig uitzicht over de meren van Chamo en Abaya.

DAG 13 -Arba Minch boottocht op Lake Chamo


In de ochtend maakt u een boottocht op Lake Chamo. Dit meer staat bekend om de enorme hoeveelheid Nijlkrokodillen die hier leven. Sommigen zijn wel 6 meter lang en zij liggen meestal uitgebreid te zonnen aan de oever op de zogenaamde ‘Crocodile Market’.Tijdens de boottocht maakt u ook ongetwijfeld kennis met de nijlpaarden van het meer. De middag is ter vrije besteding.

DAG 14 – Van Arba Minch naar Jinka


U rijdt vandaag naar Jinka waar u na aankomst het museum bezoekt, hier vindt u alle informatie over de vele stammen die te vinden zijn in de Omo-vallei.

ACCOMODATIE : Eyob hotel 
In Jinka zijn weinig goede hotels en de iets betere hotels die er zijn hebben veel last van geluidsoverlast. Wij kiezen meestal voor het eenvoudige maar zeer rustig gelegen Eyob Hotel .

DAG 15 – Jinka bezoek aan de Mursi stam


De bestemming van vandaag is het Mago NP waar u kennismaakt met de Mursi stam. Deze stam is vooral bekend vanwege de grote schotels die de vrouwen ter decoratie in hun lip dragen, de mannen dragen veelal grote hoorns van buffels.

DAG 16 – Van Jinka naar Turmi


Vandaag rijdt u naar Turmi. Onderweg bezoekt u Dimeka waar u kennis kunt maken met de Hamar stam. In Turmi worden de tenten voor de komende dagen opgezet en zal de chauffeur voor u koken.De Mango camping is een geweldige plek op een unieke lokatie. de voorzieningen zijn zeer eenvoudig maar schoon . U kampeert onder de mangobomen , een onvergetelijke ervaring!

DAG 17 – Turmi bezoek aan de Dassanech stam


Vandaag bezoekt u de Dassanech stam, De Dassanech zijn van oorsprong pastorale mensen, maar in de afgelopen jaren steeds vaker agro-pastoraal. Doordat ze gedurende de afgelopen 50-jaar een groot deel van hun land kwijt zijn geraakt, hebben ze veel van hun schapen, koeien en geiten verloren.
Tegenwoordig bevinden de meeste Dassanech zich langs de Omo-rivier en het Turkana meer, hier proberen zij gewassen zoals sorghum, maïs en bonen te telen. Om bij het dorp te komen steekt u de Omo rivier over in een uitgeholde boomstam, een heel andere manier van reizen 🙂 . 

Dag 18 – Turmi bezoek aan de Hamar en Karo


Bezoek aan de Hamar en Karo- stammen. De Karo leven in het mooie Dus , gelegen hoog boven de Omo rivier en zij zijn met hun beschilderingen zeer fotogeniek. In de middag wandelt u naar een Hamar dorp in de buurt van de camping en maakt u kennis met deze bijzonder mooie mensen. |De bezoeken aan de diverse stammen kunnen eventueel ook worden gewisseld en afhankelijk van de data van reizen bezoekt u diverse markten zoals Key Afar of Dimeka.

Dag 19 -Van Turmi naar Konso met bezoek aan Konso dorp


U rijdt vandaag naar Konso. Na aankomst bezoekt u een traditioneel Konso dorp.
De diverse Konso-dorpen en hun omgeving staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De woningen met hun takken-riet-en-gras daken zijn omheind door stenen muurtjes en hoge takken. Daartussen smalle steegjes, vaak amper een meter breed. Er zijn hogere huizen op palen, de mora, waar de jongens van het dorp samen slapen, zij moesten vroeger zorgen voor de verdediging. Opvallend bij de Konso zijn de houten voorouderbeelden, de waga’s, die gemaakt werden voor de heldhaftige personen van het dorp. Overnachting is in de Kanta Lodge.

Dag 20 – Van Konso naar Yabelo, bezoek aan de Singing Wells


Een rit door een prachtig landschap vandaag, u rijdt van Konso naar Yabelo. Het grootste gedeelte van deze weg is onverhard, de rit zal een behoorlijk lange tijd in beslag nemen. Onderweg bezoekt u de Singing Wells waar mannen van de Borena Stam water halen uit een diepe put, tijdens het op en neer lopen zingen zij waardoor het lijkt alsof er muziek uit de grond komt.

page5image3402403104 page5image3402405024 page5image3402406144page5image3402406736page5image3402410016 page5image3402410608 page5image3402412480page5image3402413072

Dag 21 -Van Yabelo naar Yirgalem , koffieceremonie en hyena’s


Vandaag een rit door een veranderend landschap naar Yirgalem. In de middag komt u aan bij de Aregash Lodge, gelegen op een koffieplantage. U overnacht in een traditioneel gebouwde tukul met alle comfort. Vanavond kunt u rond 18:00 de traditionele koffieceremonie bijwonen. Hier zult u ook kennismaken met de in het omringende bos wonende hyena’s.

Dag 22 – Yirgalem, wandeling met lokale gids


De Aregash Lodge ligt in een prachtig bos met een enorme hoeveelheid gekleurde vogels en bloemen en verschillende apensoorten waaronder de bijzonder mooie Colobus apen. Vandaag maakt u, samen met een gids van de lodge, een wandeling van ongeveer 2 uur, de middag is ter vrije besteding.

Dag 23- Van Yirgalem naar het meer van Langano


In de ochtend rijdt u naar Langano waar u rond lunchtijd aankomt in de mooie Hara Langano Eco Lodge . Het meer van Langano is het enige meer in Ethiopië waarin kan worden gezwommen en het is een heerlijke plek voor de laatste twee nachten van uw reis.

Dag 24- Genieten aan het meer van Langano


Dag ter vrije besteding. Het is eventueel mogelijk om nog een bezoek te brengen aan het Abiata Shala National Park.

Dag 25- Terug naar Addis Abeba en vlucht naar huis


In de loop van de dag rijdt u in een rustig tempo terug naar Addis. Hier geniet u nog van een afscheidsdiner in een lokaal restaurant waarna u naar de luchthaven wordt gebracht voor uw vlucht naar huis (vertrek laat in de avond of net na middernacht)

Prijsindicatie 25-daagse individuele reis Ethiopie

Deze indicatie is gebaseerd op een reis die al eerder door ons is uitgevoerd in de zomer van 2017. Dit is een (goede )indicatie  en we maken graag een op maat gemaakte offerte.

Bij 2 personen : vanaf € 3.195 p.p.
Bij 4 personen : vanaf € 2.395 p.p.

Maximaal aantal personen per auto: 4.
Tijdens de festivals  (kerst, Timkat) stijgen de prijzen van accommodaties en zal de prijs ongeveer € 150 p.p. duurder uitvallen

INCLUSIEF
Vervoer per 4-wheeldrive met Engelstalige chauffeur
Hotels en maaltijden zoals aangegeven in het schema
Transfers bij aankomst en vertrek
Accommodatie en maaltijden voor de chauffeur
Brandstofkosten voor de gehele reis
Lokale belastingen
Alle aangegeven excursies en tours met lokale gidsen inclusief entreekosten

EXCLUSIEF
o Internationale vluchten (vanaf € 400 p.p., afhankelijk van het seizoen)
o Overige maaltijden
o Fooien aan gidsen en chauffeurs
o Kosten voor eventuele foto- en/of film permits
o Visa (bij aankomst te verkrijgen voor $ 50 contant)
o Persoonlijke uitgaven
o Reis- en annuleringsverzekering
o Boekingskosten € 20 per boeking
o Bijdrage aan GGTO-garantiefonds € 15 per boeking

Fotogalerij

Praktische informatie

Wij van Eshi laten graag de mooiste plekjes van Ethiopië zien en hopen dat dit ook een verbetering van  de levensomstandigheden van de lokale bevolking zal betekenen. Helaas heeft toerisme soms ook een negatief effect en wij willen je dan ook vragen om medewerking zodat deze effecten beperkt blijven. Het uitdelen van snoep en ballonnen (of geld) aan kinderen zien wij liever niet, dit moedigt hen aan om te bedelen wat geen toekomstperspectief biedt. Als je iets wilt doen voor de lokale bevolking of iets hebt meegenomen (pennen, schriften en andere schoolspullen worden erg gewaardeerd!) organiseren wij graag een bijeenkomst in één van de dorpen waar de spullen overhandigd kunnen worden en eerlijk worden verdeeld. Zeer welkom zijn ook solarlampen, dit geeft veel perspectieven voor dorpen waar het na zonsondergang bijna onmogelijk is om bijvoorbeeld te studeren of een boek te lezen. (Een Waka-Waka is een bijzonder goede donatie !)

Er zijn diverse maatschappijen die naar Addis Abeba vliegen, de voordeligste is Turkish Airlines met tarieven vanaf € 400 , afhankelijk van het seizoen. Andere opties zijn Lufthansa vaak in combinatie met Ethiopian Airlines, Egypt Air of KLM in combinatie met Kenya Airways. Vanaf Brussel zijn er rechtstreekse vluchten met Ethiopian Airlines . Vliegen met Ethiopian Airlines heeft als groot voordeel dat er een forse korting is op eventuele binnenlandse vluchten . Dit scheelt zo’n € 80-90 p.p. per vlucht! Wij zoeken graag naar de beste verbindingen en voordeligste tarieven.

Voor een reis naar Ethiopië heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. als je niet langer reist dan 30 dagen is het mogelijk om een visum bij aankomst te kopen het vliegveld in Addis Abeba. Een pasfoto is niet nodig, het visum kost $ 50 , dit moet je contant meenemen . |
Reis je langer dan 30 dagen of wil je het visum toch liever vooraf regelen is een e-visum de enige optie. Het is niet meer mogelijk om een visum aan te vragen bij de ambassade in Brussel!

Het aanvragen van een E-visum is eenvoudig online te regelen.  Je rekent dit af met een creditcard en hebt dan binnen enkele uren het visum in je mailbox. Op vertoon van de bevestiging ontvang je dan bij aankomst een stempel met de datum van binnenkomst in je paspoort. Let wel goed op, er zijn enkele nep-websites in omloop ! De enige echte website is https://www.evisa.gov.et/#/home
Zorg ervoor dat je het visum goed bewaard, her kan naar gevraagd worden bij binnenlandse vluchten en bij vertrek!

Vaccinatie tegen cholera is vereist als je een land hebt bezocht dat door cholera is besmet binnen 6 dagen vóór aankomst in Ethiopië. Een gele koorts inenting is niet langer verplicht voor Ethiopië, maar het kan vereist zijn wanneer je uit een land komt waar een epidemie is. Voor het zuiden wordt malariaprofylaxe sterk aangeraden en neem goede muggenolie met DEET mee. Voor verdere informatie en inentingen verwijzen we door naar de GG&GD. Breng medicijnen die u gebruikt mee van huis,veel medicijnen zijn niet verkrijgbaar in Ethiopië.

Ethiopië is een relatief veilig land. Ernstige misdaden zijn zeldzaam, toeristen moeten wel attent zijn op zakkenrollers en andere kleine diefstallen in de grote steden.

Alle vervoer is per 4-wheeldrive of minivan (vanaf 5 personen) met een ervaren Engelstalige chauffeur.

Alle hotels zijn op basis van logies en ontbijt, lunch en diner zijn op eigen gelegenheid. de chauffeur kan advies geven over restaurants , ga gerust eten in de lokale eetgelegenheden!
Vanwege de grote hoogte is het overdag aangenaam maar koelt het ’s avonds snel af. Voor overdag is lichte kleding voldoende , in de avond is een vest wel nodig. Zorg in de regentijd voor een regencape en/of een paraplu!

De lokale valuta is de Ethiopische Birr (ETB) De wisselkoers op het moment (september 2018) is ongeveer 31 birr voor 1 euro. Euro’s worden bij alle banken geaccepteerd (alleen schone, goed uitziende biljetten) en pinnen is steeds vaker mogelijk. Je kunt hier vanwege de vele stroomstoringen , niet altijd op vertrouwen dus cash blijft nodig!

Dit is uiteraard afhankelijk van je uitgavenpatroon maar € 100 p.p. per week is voldoende. Ethiopië is een relatief goedkoop land. Het minimum salaris van een dagwerker ligt rond één euro per dag.

Contact

Eshi Travel
Giessenlaan 22 A
3381 AL Giessenburg
Bezoek op afspraak

Tel:
0630032660 (ma-vrij 09:00-17:00 )
Ook via WHATSAPP

E-mail
marjolein@eshitravel.nl

KVK nummer: 63052636
Rekeningnummer: NL52RABO0302769293 t.n.v. Eshi Eco Travel