Wat maakt Ethiopië zo speciaal ?

 

 

 

 

De Europese Raad voor Handel en Toerisme verkoos Ethiopië tot beste reisbestemming van 2015. En dat heeft een reden! Ethiopië ligt in het hart van een divers stukje Afrika. Die diversiteit is overal in terug te zien. In het altijd verrassende landschap, de vele stammen en etnische groepen en in het overweldigende smaakpalet van Ethiopische koffie, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Gehuld in diepe aardetinten, gevormd vanuit een vulkanisch plateau en omgeven door een laagliggende woestijn. Het Ethiopische landschap kan met recht uniek worden genoemd. Niet alleen vanwege zijn schoonheid, maar ook door zijn verbluffende variëteit. Van indrukwekkende berggebieden en uitgestrekte valleien tot savannes, regenwouden en diepblauwe meren. Je vindt het allemaal in Ethiopië, het is dan ook een bestemming waar je niet snel bent uitgekeken!

Ethiopië is nooit een kolonie geweest. Eeuwenoude volkeren zijn erin geslaagd hun tradities in authentieke vorm te behouden. Dat zie je aan de kunstzinnige haarstijlen, kledingdracht en lichaamsdecoraties van primitieve stammen, zoals de Ari, Mursi, Konso en Hamar.
De meeste zijn te vinden in de Omo Vallei maar ook in de rest van het land wordt nog zeer traditioneel geleefd.

Houd je van koffie? Dan mag je een eeuwenoud Ethiopisch bergvolk dankbaar zijn. Dit volk ontdekte in de tiende eeuw na Christus het stimulerende effect van koffiebonen.

De mystieke Sufi pelgrims verspreidden koffie vervolgens door het Midden-Oosten en van daaruit naar Europa, Azië en Amerika. Inmiddels is de Ethiopische koffie een van de populairste soorten ter wereld. En daar zijn de Ethiopiërs maar wat trots op. Al meer dan tien generaties lang is koffie niet weg te denken uit de Ethiopische cultuur. Geen belangrijke sociale of zakelijke bijeenkomst gaat voorbij zonder koffieceremonie.
Ga op zoek naar de oorsprong en reis met Eshi naar de Kafa regio in het zuidwesten van het land, een unieke reis!

 

 

Praktische informatie Ethiopië

Vliegen naar Ethiopië

Vanaf Amsterdam zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Addis Abeba. Wel zijn er meerdere  maatschappijen die met overstap  naar Addis Abeba vliegen, de voordeligste zijn Egypt Air (via Cairo) of Turkish Airlines (via Istanbul) of met tarieven vanaf € 400 in het laagseizoen. In de maanden juli en augustus en and kerst stijgen de tarieven flink en moet je rekening houden met een minimaal tarief van € 550. Voor deze periode is vroeg boeken wel een aanrader.
Op het moment (september 2019) heeft ook Lufthansa (via Frankfurt) veel goede aanbiedingen vanaf € 400.

Ook KLM in combinatie met Kenya Airways is een optie maar de vluchttijden en tarieven zijn over het algemeen niet gunstig.

Vanaf Brussel zijn er rechtstreekse vluchten (soms met een korte tussenstop in  Wenen) met Ethiopian Airlines . Vliegen met Ethiopian Airlines heeft als groot voordeel dat er een forse korting is op eventuele binnenlandse vluchten . Dit scheelt zo’n € 90 per vlucht en is dus zeker het overwegen waard als je enkele binnenlandse vluchten in de reis hebt.

Vluchten kun je zelf boeken , als je liever hebt dat wij dit doen zoeken we graag naar de mooiste tarieven en beste verbindingen !

Visum Ethiopië

Voor een reis naar Ethiopië heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Als de reis niet langer is dan 30 dagen is het mogelijk om een visum bij aankomst te kopen het vliegveld in Addis Abeba. Een pasfoto is niet nodig, het visum kost $ 50 of € 50 , dit moet je contant meenemen en betalen.

E-visum Ethiopië

Het aanvragen van een E-visum is eenvoudig online te regelen. Zorg dat je een scan van je paspoort en een pasfoto klaar hebt, deze moet je uploaden tijdens de aanvraag. Je rekent af met een creditcard en hebt dan (meestal) binnen enkele uren de bevestiging in je mailbox.
Als je reist met een e-visum krijg je bij aankomst alleen een stempel in je paspoort met het nummer van het e-visum. Zorg ervoor dat je de geprinte bevestiging goed bewaard, hier kan naar gevraagd worden bij binnenlandse vluchten en bij vertrek.

Kies de juiste website voor de visumaanvraag Ethiopië

Let wel goed op, er zijn enkele nep-websites in omloop ! De enige echte website is https://www.evisa.gov.et/#/home.

Gezondheid tijdens de reis in Ethiopie

De gezondheidszorg in Ethiopië is uiteraard niet zo goed als wat wij gewend zijn. Het is dan ook belangrijk dat je gezond blijft tijdens de reis en een onderdeel daarvan is preventie . Hier vind je dan ook adviezen aangaande vaccinaties en overige gezondheidszaken.
Wij zijn geen arts , dit zijn adviezen en we raden iedereen aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met de GGD of de huisarts .
Onderstaande  informatie is afkomstig van de website van het Landelijk Centrum Reizigersadvisering, zij hebben altijd de laatste informatie beschikbaar.

Vaccinaties

Vaccinatie tegen cholera is vereist als je een land hebt bezocht dat door cholera is besmet binnen 6 dagen vóór aankomst in Ethiopië. Een gele koorts inenting is niet langer verplicht voor Ethiopië, maar het kan vereist zijn wanneer je uit een land komt waar een epidemie is.
Verder wordt hepatitis A en DTP aanbevolen en bij een langer verblijf een vaccinatie tegen buiktyfus.

Malaria

Voor het gebied rondom het Tana meer en  het zuiden wordt malariaprofylaxe sterk aangeraden, ieder jaar sterven nog vele mensen aan deze ernstige ziekte. Neem ook goede muggenolie met DEET mee en zorg dat je je bedekt na zonsondergang . In de meeste hotelsim malariagebieden zijn klamboes maar deze zijn niet altijd perfect dus een reisklamboe kan goed van pas komen.
Zie onderstaande kaart voor een indicatie van de plaatsen waar malaria voorkomt.

Voedsel

Over het algemeen is het eten vers en kun je met een gerust hart aan je injera beginnen. Toch komen voedselvergiftigingen voor en het is jammer als je daardoor wat dagen van de reis moet missen. Probeer zo min mogelijk vlees te eten (en al helemaal geen rauw vlees) en hou het bij het eten wat iedereen eet. Injera met shiro of groentegerechten geeft de minste kans op ziekte en is zeker erg lekker
De vaste regel peel it, boil it or forget it gaat in Ethiopie zeker op!

Is Ethiopie veilig ?

Echt genieten van de reis kan alleen als je je veilig voelt. Gelukkig is Ethiopië prima bereisbaar, ook voor vrouwen alleen. Anders dan in andere landen in de regio is zware criminaliteit naar toeristen zeldzaam. De wegen in en tussen grote steden zijn van redelijk goede kwaliteit en onze chauffeurs zullen er alles aan doen om je veilig te vervoeren.

In Addis Abeba kun je overdag prima over straat, in de avond kun je donkere straten het beste vermijden en is het beter om je per taxi te verplaatsen. Buiten de hoofdstad is het geen probleem om in de avond rond te wandelen. Let wel goed op je spullen, een iPhone vertegenwoordigd voor veel mensen een jaarsalaris en als je hier mee te koop loopt is er wel een kans dat deze snel weg is. Hetzelfde geldt voor het dragen van dure sieraden maar met wat gezond verstand zul je echt geen problemen ervaren.

Tijdens de reis zal de chauffeur de auto altijd afsluiten tijdens stops maar het is je eigen verantwoording om waardevolle  spullen mee te nemen of uit het zicht te leggen .

Verantwoord reizen in Ethiopië

Wij van Eshi laten graag de mooiste plekjes van Ethiopië zien en hopen dat dit ook een verbetering van de levensomstandigheden van de lokale bevolking zal betekenen. Helaas heeft toerisme soms ook een negatief effect en wij willen je dan ook vragen om medewerking zodat deze effecten beperkt blijven.

Het uitdelen van snoep of geld aan kinderen zet geen zoden aan de dijk , dit moedigt hen aan om te bedelen wat geen toekomstperspectief biedt.
Als je iets wilt doen voor de lokale bevolking of iets hebt meegenomen (pennen, schriften en andere schoolspullen worden erg gewaardeerd!) organiseren wij graag een bijeenkomst in één van de dorpen of bij een schooltje waar de spullen overhandigd kunnen worden en eerlijk worden verdeeld.

Zeer welkom zijn ook solarlampen, dit geeft veel perspectieven voor dorpen waar het na zonsondergang bijna onmogelijk is om bijvoorbeeld te studeren of een boek te lezen. (Een Waka-Waka is een bijzonder goede donatie !)

Wij werken zonder tussenpersonen met hotels, chauffeurs en lokale gidsen, iedere  reis levert dus een directe bijdrage aan de lokale economie. Met onze reizen hopen we op een verantwoorde manier het toerisme in Ethiopie een stimulans te geven.
Toerisme kan voor veel mensen een enorme verbetering van hun levensomstandigheden betekenen! Wij zijn blij dat we hier een steentje aan bij kunnen dragen .

Eten in Ethiopië

Alle hotels zijn op basis van logies en ontbijt, lunch en diner zijn op eigen gelegenheid. De meeste hotels serveren lunch en diner maar voor de lokale economie is het natuurlijk veel beter als toeristen ook buiten de deur eten in de lokale restaurants . Die zien er misschien niet altijd aantrekkelijk uit maar het eten is er over het algemeen prima . Lees de blog op de website voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

De chauffeur kan advies geven over restaurants en wil je daar ook best naar toe brengen en weer ophalen. Het staat iedereen ook vrij om de chauffeur zou af en toe uit te nodigen voor een maaltijd!

Geldzaken Ethiopie

De lokale valuta is de Ethiopische Birr (ETB) De wisselkoers op het moment (september 2019) is ongeveer 32 birr voor 1 euro. Euro’s worden bij alle banken geaccepteerd (alleen schone, goed uitziende biljetten) en pinnen is steeds vaker mogelijk. Je kunt hier vanwege de vele stroomstoringen nog niet 100 % op  vertrouwen en in de wat meer afgelegen plaatsen ontbreekt een ATM. Het is aan te raden om een bedrag van ongeveer € 200 contant mee te nemen voor noodgevallen.

Zakgeld

Dit is uiteraard afhankelijk van je uitgavenpatroon maar € 100 p.p. per week is ruim voldoende. Onze reizen zijn inclusief alle entreekosten , gidsen en vervoer, ter plekke zijn de grootste uitgaven de maaltijden. Een maaltijd in een lokaal restaurant kost ongeveer € 5 p.p. en een kopje koffie is al te verkrijgen voor zo’n € 0,35 !

ESHI ECO TRAVEL

Reizen met net dat beetje meer.

NEEM CONTACT OP