Home » Reistips en praktische informatie Ethiopië » Reisinformatie Ethiopië

 Reisinformatie voor jouw reis naar Ethiopië

Lees hier alles over de praktische zaken voorafgaand en tijdens jouw reis naar Ethiopië. Hoe bereid je je voor en waar hou je rekening mee tijdens de reis.

Vlucht EthiopiëVluchten naar Addis Abeba | Ethiopië (update april 2022

Vanaf Amsterdam zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Addis Abeba, de enige mogelijkheid zijn vluchten met een overstap. Vanaf Brussel en Frankfurt heeft Ethiopian Airlines dagelijks een vlucht naar Addis Abeba. Op enkele dagen maakt deze vlucht een tussenlanding in Wenen. Op het moment van schrijven (april 2022) zijn dit de mogelijkheden, de vanaf-tarieven zijn een indicatie. Vanwege de voortdurende coronaperikelen is deze informatie aan wijzigingen onderhevig. Zorg dat je in ieder geval een ticket met flexibele voorwaarden boekt! 

Heb je je vlucht geboekt? Compenseer je CO2 uitstoot via Trees For All, gebruik de code VKR .

ETHIOPIAN AIRLINES (vanaf Amsterdam met overstap, Brussel en Frankfurt rechtstreeks) 

Vertrek vanaf                    Amsterdam , Brussel of Frankfurt
Overstap luchthaven       Frankfurt, Wenen, Londen en Rome 
Dag-of nachtvlucht          Nachtvluchten met aankomst de volgende ochtend vroeg  
Tarieven vanaf                  Amsterdam: € 550 p.p. Brussel: € 650 p.p.

Vliegen met Ethiopian Airlines heeft als groot voordeel dat er een forse korting is op eventuele binnenlandse vluchten. Dit scheelt zo’n € 90 per vlucht en is dus zeker het overwegen waard als je enkele binnenlandse vluchten in de reis hebt.

TURKISH AIRLINES

Vertrek vanaf                    Amsterdam en Brussel   
Overstap luchthaven       Istanbul
Dag-of nachtvlucht          Dag vlucht met aankomst rond middernacht, terugreis nachtvlucht
Tarieven vanaf                   € 460 p.p.

EGYPT AIR

Vertrek vanaf                    Amsterdam en Brussel   
Overstap luchthaven       Cairo
Dag-of nachtvlucht          Dag vlucht met aankomst om 02:30 , terugreis dag vlucht 
Tarieven vanaf                  € 400 p.p.

Wie boekt de internationale vluchten naar Addis Abeba

Bij het maken van een reisvoorstel zoeken wij direct naar de beste vluchten en tarieven die aansluiten bij de reis. Deze kun je direct bij ons boeken als je akkoord bent met het voorstel, als je de vluchten liever zelf boekt kan dat uiteraard ook. Boek je liever zelf? Ook dat is geen probleem, wij raden wel aan om vluchten altijd rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te boeken . Bij annuleringen en omboekingen vind je daar de beste ondersteuning.

Visum aanvragen EthiopiePaspoort en visum Ethiopië

Voor een reis naar Ethiopië heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Het is momenteel niet mogelijk om een visum aan te vragen bij de ambassade en visa  bij aankomst worden sinds juni 2021 niet meer verstrekt.

E-visum Ethiopië

Het aanvragen van een E-visum is eenvoudig online te regelen. Zorg dat je een scan van je paspoort en een pasfoto klaar hebt, deze moet je uploaden tijdens de aanvraag. Je rekent af met een creditcard en hebt dan (meestal) binnen enkele uren de bevestiging in je mailbox. Als je reist met een e-visum krijg je bij aankomst alleen een stempel in je paspoort met het nummer van het e-visum. Zorg ervoor dat je de geprinte bevestiging goed bewaard, hier kan naar gevraagd worden bij binnenlandse vluchten en bij vertrek.

Kies de juiste website voor de visumaanvraag Ethiopië

Let wel goed op, er zijn enkele nep-websites in omloop ! De enige echte website is https://www.evisa.gov.et/#/home.

Lees ook ons blog met de laatste updates en uitgebreide informatie over het aanvragen van een visum voor Ethiopië .

Addis Ababa CoronaGezondheid tijdens de reis in Ethiopie

De gezondheidszorg in Ethiopië is uiteraard niet zo goed als wat wij gewend zijn. Het is dan ook belangrijk dat je gezond blijft tijdens de reis en een onderdeel daarvan is preventie . Hier vind je dan ook adviezen aangaande vaccinaties en overige gezondheidszaken.
Wij zijn geen arts , dit zijn adviezen en we raden iedereen aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met de GGD of de huisarts .
Onderstaande  informatie is afkomstig van de website van het Landelijk Centrum Reizigersadvisering, zij hebben altijd de laatste informatie beschikbaar.

Coronavirus

Kijk voor de laatste informatie over het coronavirus in Ethiopië en de benodigdheden voor uw reis op onze blog!

Vaccinaties voor een reis naar Ethiopië

Vaccinatie tegen cholera is vereist als je een land hebt bezocht dat door cholera is besmet binnen 6 dagen vóór aankomst in Ethiopië. Een gele koorts inenting is niet langer verplicht voor Ethiopië, maar het kan vereist zijn wanneer je uit een land komt waar een epidemie is.
Verder wordt hepatitis A en DTP aanbevolen en bij een langer verblijf een vaccinatie tegen buiktyfus.

Malaria in Ethiopië

Voor het gebied rondom het Tana meer en  het zuiden wordt malariaprofylaxe sterk aangeraden, ieder jaar sterven nog vele mensen aan deze ernstige ziekte. Neem ook goede muggenolie met DEET mee en zorg dat je je bedekt na zonsondergang . In de meeste hotelsim malariagebieden zijn klamboes maar deze zijn niet altijd perfect dus een reisklamboe kan goed van pas komen.
Zie onderstaande kaart voor een indicatie van de plaatsen waar malaria voorkomt.

Veiligheid van voedsel in Ethiopië

Over het algemeen is het eten vers en kun je met een gerust hart aan je injera beginnen. Toch komen voedselvergiftigingen voor en het is jammer als je daardoor wat dagen van de reis moet missen. Probeer zo min mogelijk vlees te eten (en al helemaal geen rauw vlees) en hou het bij het eten wat iedereen eet. Injera met shiro of groentegerechten geeft de minste kans op ziekte en is zeker erg lekker De vaste regel peel it, boil it or forget it gaat in Ethiopie zeker op!

Veiligheid EthiopieIs Ethiopië veilig om te reizen ?

Echt genieten van de reis kan alleen als je je veilig voelt. Gelukkig is Ethiopië prima bereisbaar en is het over het algemeen een veilig land . Anders dan in andere landen in de regio is zware criminaliteit naar toeristen zeldzaam. De wegen in en tussen grote steden zijn van redelijk goede kwaliteit en onze chauffeurs zullen er alles aan doen om je veilig te vervoeren.

Veiligheid in Addis Abeba en andere grotere steden

In Addis Abeba en de andere grotere steden zoals Gondar en Bahir Dar kun je overdag prima alleen over straat. In de avond kun je donkere straten het beste vermijden en is het beter om je per taxi te verplaatsen. In de kleinere plaatsen zoals Lalibela en Axum is het geen probleem om in de avond rond te wandelen. Let wel goed op je spullen, een iPhone vertegenwoordigd voor veel mensen een jaarsalaris en als je hier mee te koop loopt is er wel een kans dat deze snel weg is. Hetzelfde geldt voor het dragen van dure sieraden maar met wat gezond verstand zul je echt geen problemen ervaren.

Veiligheid onderweg in Ethiopië

Tijdens de reis zal de chauffeur de auto altijd afsluiten tijdens stops maar het is je eigen verantwoording om waardevolle  spullen mee te nemen of uit het zicht te leggen. Ook in de hotels is het beter om waardevolle spullen niet onbeheerd achter te laten in de hotelkamer. Veel hotels hebben een kluis bij de receptie of op de kamer waar je je spullen achter kunt laten, een andere goede optie is om deze in een koffer of tas te stoppen die op slot kan. Neem je paspoort altijd mee en laat deze niet achter in de hotelkamer!

Duurzaam reizen EthiopiëVerantwoord reizen in Ethiopië

Wij van Eshi laten graag de mooiste plekjes van Ethiopië zien en hopen dat dit ook een verbetering van de levensomstandigheden van de lokale bevolking zal betekenen. Helaas heeft toerisme soms ook een negatief effect en wij willen je dan ook vragen om medewerking zodat deze effecten beperkt blijven.

Het uitdelen van snoep of geld aan kinderen zet geen zoden aan de dijk , dit moedigt hen aan om te bedelen wat geen toekomstperspectief biedt.
Als je iets wilt doen voor de lokale bevolking of iets hebt meegenomen (pennen, schriften en andere schoolspullen worden erg gewaardeerd!) organiseren wij graag een bijeenkomst in één van de dorpen of bij een schooltje waar de spullen overhandigd kunnen worden en eerlijk worden verdeeld.

Zeer welkom zijn ook solarlampen, dit geeft veel perspectieven voor dorpen waar het na zonsondergang bijna onmogelijk is om bijvoorbeeld te studeren of een boek te lezen. (Een Waka-Waka is een bijzonder goede donatie !)

Wij werken zonder tussenpersonen met hotels, chauffeurs en lokale gidsen, iedere  reis levert dus een directe bijdrage aan de lokale economie. Met onze reizen hopen we op een verantwoorde manier het toerisme in Ethiopie een stimulans te geven. Toerisme kan voor veel mensen een enorme verbetering van hun levensomstandigheden betekenen!

Samenwerking met Let Us Change in Awassa

Sinds 2020 brengen wij graag de projecten van Let Us Change onder de aandacht van onze gasten die Awassa bezoeken. Het is mogelijk om een project te bezoeken en ook als je niet naar Awassa reist kun je helpen door bagage mee te nemen. Zie onderstaande informatie.

Beste reiziger,

Leuk dat je hebt gekozen voor een reis naar Ethiopië. Dit Afrikaanse avontuur zal je niet gauw vergeten! Passeert jouw route toevallig ook in Hawassa? Dan ben je van harte welkom om een bezoek te brengen aan onze organisatie Let Us Change Ethiopia.

Wie zijn wij?

Let Us Change is een Belgisch-Ethiopische NGO die zich inzet voor het welzijn van ex-straatkinderen in Ethiopië. We brengen 100 kinderen onder in drie tehuizen en voorzien hen van onderdak, onderwijs, voeding en vrijetijdsbesteding. Ze vormen een grote familie en krijgen de kans om een goed leven uit te bouwen, weg van armoede en dakloosheid.

De organisatie stelt eveneens 45 mensen tewerk als verpleegster, opvoedster, kok(in), wasmeisje, administratief bediende, klusjesman, baker en wever. 33 van hen zijn zelf afkomstig van de straat, en kregen via Let Us Change een opleiding, eerlijk loon en kost en inwoon. Ze werken in de tehuizen, of in de weverij, bakkerij of winkeltjes die Let Us Change beheert. Hiermee voorzien we niet enkel mensen van een job, maar ook de kinderen genieten van deze zelf vervaardigde producten, en mensen uit de arme buurten krijgen de kans om goedkoop en vers brood te kopen.

Tot slot ondersteunen we 40 arme gezinnen met medische hulp,  ondersteuning voor onderwijs van de kinderen en hulp in de zoektocht naar een geschikte job. We proberen de allerarmsten te ondersteunen, zodat de kloof gedicht wordt. Onze organisatie werkt op kleine schaal, maar tracht wel het totaalpakket aan te bieden, zodat we het leven van een aantal individuen voorgoed kunnen veranderen. Op dit moment slagen we er in om deze rol te spelen in het leven van 250 Ethiopiërs. Hierdoor luidt onze leuze: “Geen druppel op een hete plaat”. En daar zweren we bij.

 Wat houdt een bezoek in?

Een bezoek aan onze werking geeft ons de kans om het verhaal van Let Us Change te verspreiden. Als kleine NGO is het soms moeilijk om uit de schaduw te treden van grote organisaties, en op deze manier bieden we toch wat inkijk in wat we doen. Bij een bezoek worden reizigers rondgeleid in het werkhuis. Hier tonen onze medewerkers met trots hoe ze zelf textiel maken, koken, of lekkere Ethiopische koffie zetten. Verder hebben we het jongenshuis (jongens +12jaar), het meisjeshuis (alle meisje en jongens -12jaar) en het babyhuis (alle kinderen -3jaar). Om ethische redenen gaan we meestal niet binnen in het meisjes- en jongenshuis. Velen van hen zijn erg gesteld op hun privacy en dit willen wij als organisatie ook respecteren. Om toch een inzicht te krijgen in onze werking met de kinderen, gaan we wel langs in het babyhuis. Onze kleinsten vinden bezoek doorgaans wel fijn, en zij die hier minder van genieten worden even apart genomen.t

Bagage meenemen voor Let Us Change?

Kan je niet langkomen maar heb je wel interesse om jouw steentje bij te dragen? Dan kan dat zeker! We hebben vaak spullen nodig zoals kledij, schoenen, schoolmaterialen, elektronica, etc. Door de hoge transportkosten naar Ethiopië, zijn we genoodzaakt om deze spullen mee te nemen via personenbagage. Heb je zelf ruimte over om extra bagage mee te nemen op jouw vlucht? Laat ons dan zeker iets weten! Wij kunnen jou een gevulde reiskoffer bezorgen in België/Nederland, en deze kan opgepikt worden door een lokale medewerker in Addis Abeba/Hawassa. Neem je graag zelf spullen mee dan mag dit zeker en vast ook! Op onze website vind je waar we op dat moment naar op zoek gaan.

Eten EthiopieEten in Ethiopië

Alle hotels zijn op basis van logies en ontbijt, lunch en diner zijn op eigen gelegenheid. De meeste hotels serveren lunch en diner maar voor de lokale economie is het natuurlijk veel beter als toeristen ook buiten de deur eten in de lokale restaurants . Die zien er misschien niet altijd aantrekkelijk uit maar het eten is er over het algemeen prima . Lees de blog op de website voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

De chauffeur kan advies geven over restaurants en wil je daar ook best naar toe brengen en weer ophalen. Het staat iedereen ook vrij om de chauffeur zou af en toe uit te nodigen voor een maaltijd!

Geldzaken Ethiopië Geldzaken Ethiopië

De lokale valuta is de Ethiopische Birr (ETB) De wisselkoers op het moment (april 2022) is ongeveer 56 Birr voor 1 euro.

In de laatste jaren is het gebruik van ATM’s enorm gestegen en ze zijn dan ook in de grotere plaatsen overal te vinden. Hou er wel rekening mee dat er niet altijd geld in zit en dat ze ook niet werken als er geen elektriciteit is. Zorg dan ook dat je ongeveer € 200 p.p. aan contact mee neemt heeft voor noodgevallen.  Deze kun je dan wisselen bij de bank of een geldwisselkantoor.
Als je de Omo Vallei bezoekt is het handig om veel biljetten van 1 Birr te hebben zodat je kunt betalen voor de foto’s (als je  die wilt maken uiteraard) . Vraag dit voor vertrek naar Omo aan de chauffeur, dan kan hij wat grote biljetten wisselen. In de Omo Vallei zijn weinig ATM’s , zorg dan ook dat je voldoende geld ophaalt in Arba Minch of in de laatste grotere plaats waar je verblijft voorafgaand aan het bezoek aan de Omo Vallei.

Wat zijn de gemiddelde persoonlijke uitgaven tijdens een reis naar Ethiopië ?

Eten en drinken in Ethiopië is goedkoop. Over het algemeen is het noorden iets duurder dan het zuiden, dit vanwege de grotere invloed van toerisme. je hoeft niet te verwachten grote bedragen kwijt te zijn tijdens de reis. Uiteraard is dit afhankelijk  van je uitgavenpatroon maar € 100 p.p. per week is ruim voldoende. Onze reizen zijn inclusief alle entreekosten , gidsen en vervoer, ter plekke zijn de grootste uitgaven de maaltijden. Een maaltijd in een lokaal restaurant kost ongeveer € 5 p.p. en een kopje koffie is al te verkrijgen voor zo’n € 0,35 !

Fooien voor de chauffeur in Ethiopië

Het is gebruikelijk om de chauffeur een fooi te geven aan het einde van uw reis. Hierbij kun je denken aan 550 birr (€ 10) per dag.  Fooien zijn een blijk van waardering! In principe wordt van een chauffeur niet meer verwacht dan dat zij de gasten overal heen rijden en hen helpen met inchecken bij de hotels (excursies zijn allemaal met lokale gidsen) maar in de praktijk is de chauffeur een gids, maatje, vertaler en hulp allemaal ineen . Als je tevreden bent over de extra geleverde services is een fooi dan ook op zijn plaats . De € 10 per dag  is een richtlijn en gebaseerd op meerdere mensen in een auto.
Natuurlijk staat het je vrij om hier anders mee om te gaan.  Chauffeurs zorgen zelf voor hun eigen onderkomen en eten, het is aan de gasten om ze eventueel soms uit te nodigen om mee te eten, dit is echter geen verplichting !

Fooien voor lokale gidsen in Ethiopië

Het is in Ethiopië gebruikelijk  vaak zelfs verplicht, om bij de bezienswaardigheden of tijdens een trekking een lokale gids in te huren.  Dit heeft voordelen, aangezien een lokale gids vaak zeer veel gedetailleerde kennis heeft en het is ook een stimulans voor de lokale economie. Bij al onze reizen zijn de kosten van de lokale gidsen inclusief de reissom, wel verwachten zij nog een fooi voor de geleverde diensten.

Fooien voor deze lokale gidsen kunnen uiteenlopen van 70 birr voor een jongen die even meeloopt op de markt , tot 300 Birr voor een officiële gids die een hele dag met u optrekt.

Internet en telefonie Ethiopië Internet en telefonie in Ethiopië

Het telecom netwerk in Ethiopië is geheel in handen van de staat, Ethiopië Telecom is op het moment (mei 2020) de enige aanbieder. Er wordt gewerkt aan het uitgeven van licenties aan andere maatschappijen  waardoor er waarschijnlijk nog dit jaar meerdere opties zullen zijn als het gaat om telefonie en internet. Dit zal hopelijk de kwaliteit en de kosten van het netwerk verbeteren.  Mede door het monopolie en het overbelaste netwerk is het soms lastig om te bellen en is het internet vaak traag of werkt het helemaal niet. In de meeste hotels is gratis wifi aanwezig, ook hier geldt dat dit niet altijd werkt en dat de snelheid niet is zoals wij deze gewend zijn. Berichten en foto’s sturen via Whatsapp gaat meestal goed, videobellen of zwaardere programma’s gebruiken is niet altijd mogelijk.   

Het 3G /4G netwerk is redelijk goed, de beste optie is dan ook om een Ethiopische SIM aan te te schaffen en deze te gebruiken in je eigen telefoon. De kosten voor data vallen mee, met een tegoed van ETB 300 kom je een heel eind als je geen films gaat kijken . Het netwerk werkt goed buiten Addis Abeba, in de stad vaak een stuk minder door het overbelaste netwerk. Als je een individuele reis bij ons hebt geboekt krijg je tijdens de reis  een eenvoudige  telefoon te leen met een Ethiopische SIM , deze kun je gebruiken om contact op te nemen met de chauffeur en het kantoor in Addis Abeba. Naar Nederland bellen of gebeld worden is duur, het is voordeliger om whatsapp of een andere VOIP dienst te gebruiken.