! BELANGRIJK, lees dit voordat je ons gaat bellen ! Wij zijn geen visumbureau en kunnen niet helpen met de aanvraag van het visum . Wij geven op deze pagina advies en de laatste updates over het aanvragen van een visum voor Ethiopië. Visa moet je zelf online aanvragen via deze link, Bellen naar ons over de visumaanvraag als je geen reis bij ons hebt geboekt is nutteloos . Alle informatie over de visumaanvraag vind je in deze blog , als je het visum niet hebt ontvangen moet je een nieuwe aanvraag doen.

Update 28 juli 2023

De situatie is onveranderd, de enige mogelijkheid is een E-visum (geen visa on arrival of aanvraag bij de ambassade mogelijk) en het is een kwestie van geluk of en wanneer je het krijgt. Sommige aanvragers ontvangen het visum binnen een dag en sommige aanvragers ontvangen niets. Dit heeft niets te maken met je aanvraag of met wie jij bent maar alles met een systeem wat niet functioneert. Bellen of mailen heeft geen zin, de telefoon wordt niet opgepakt en ook mails worden niet beantwoord. Als je na drie dagen niets hebt ontvangen kun je het het beste een nieuwe aanvraag doen en het eerder betaalde bedrag terugvragen via je creditcard-provider. Vraag het visum ruim op tijd aan of nog beter: boek pas een ticket als je het visum hebt ontvangen. De kosten zijn $ 82 voor een 30-daags visum en $ 202 voor een 90-daags visum.

Update 14 februari 2023

Sinds een week of twee zijn er weer allerlei problemen met de afgifte van de E-visa en helaas wordt de telefoon ook weer niet opgepakt bij ICS in Addis Abeba. Als je na drie dagen niets hebt ontvangen kun je het het beste een nieuwe aanvraag doen en het eerder betaalde bedrag terugvragen via je creditcard-provider. Vraag het visum ruim op tijd aan of nog beter: boek pas een ticket als je het visum hebt ontvangen. Ook zijn de kosten voor het visum verhoogd, de kosten zijn nu $ 82 voor een 30-daags visum en $ 202 voor een 90-daags visum.

Update 16 januari 2023

Een E-visum is nog steeds de enige mogelijkheid voor een toeristisch bezoek aan Ethiopië. E-visa worden meestal binnen een dag afgegeven en verstuurd. Soms duurt het wat langer en af en toe gaat er iets helemaal mis en ontvang je niets. Het bureau wat de visa afgeeft is gemoderniseerd, heet nu ICS (Immigration en Citizenship Service) en de telefoon wordt nu wel beantwoord. Een hele verbetering en meestal kan na een telefoontje het probleem worden opgelost.  Het blijft dan ook wel van belang om het visum ruim op tijd aan te vragen via de officiële website  https://www.evisa.gov.et./
Het visum wordt afgegeven met als startdatum de datum van aankomst in Ethiopië dus het is geen probleem om het enkele weken voorafgaand aan de reis aan te vragen. Lees verderop in deze blog de uitgebreide instructies voor E-visa.

Visum voor Ethiopië, is dat nodig? En wat kost dat?

Jazeker, iedere bezoeker vanuit Nederland of België heeft een visum voor Ethiopië nodig en de kosten variëren van  ongeveer $82 tot $ 202.  Je paspoort moet  tot minimaal 6 maanden na het eind van de reis geldig zijn. In deze blog informatie over welke visa er zijn, waar en hoe je deze aanvraagt en hoe de procedure is bij aankomst.

Welke visa zijn er voor een reis naar Ethiopië?

Er zijn zakelijke en toeristenvisa voor Ethiopië.  Vanwege de aard van deze website ga ik alleen  in op de toeristenvisa.Er zijn twee soorten toeristenvisa: een visum voor 30 dagen of een visum voor 90 dagen. Beide visa zijn alleen te verkrijgen als single-entry.  Op het moment van schrijven (februari 2023) is het aanvragen van een e-visum de enige mogelijkheid voor reizigers met een Europees paspoort.

E-visum Ethiopië (feb 2023: enige mogelijkheid)

Visum Ethiopië aanvragen

De officiële website van de Ethiopische overheid

Als je direct door vliegt naar een binnenlandse bestemming en niet al teveel tijd hebt voor de overstap is het handig om een E-visum Ethiopië aan te vragen. Ook voor een langere reis is het E-visum een uitkomst , er zijn E-visa voor 30 ($82) en voor 90 ($ 202) dagen. Ook hier geldt: alleen single-entry.
!!! Uiteraard zijn er  veel creatieve criminelen die proberen een slaatje te slaan uit onwetende toeristen dus er zijn heel wat nep-websites in omloop. Dit is de enige juiste website: https://www.evisa.gov.et. Voor de aanvraag heb je een pasfoto  en een creditcard nodig, zorg dat je deze bij de hand hebt, en volg de instructies. Meestal ontvang je de bevestiging en het E-visum binnen enkele uren in je mailbox. Bij aankomst kun je door naar de paspoortcontrole en ontvang je een stempel in je paspoort.  Het E-visum is alleen geldig als je binnenkomt op Bole airport in Addis Abeba !

Visum Ethiopië bij aankomst (feb 2023: niet mogelijk)visum bij aankomst Ethiopie

Het was ooit mogelijk om een visum Ethiopië bij aankomst op Bole airport te kopen, het ging dan alleen om een single-entry visum voor 30 dagen. Dit was de meest eenvoudige optie, we hopen dat dit ooit weer terug komt. Voor reizigers met een paspoort van een van de landen van de Afrikaanse Unie is dit nog steeds een mogelijkheid, reizigers met een paspoort van Kenia of Djibouti kunnen Ethiopie betreden zonder visum.

 

Visum Ethiopië aanvragen bij de ambassade (feb 2023 : niet mogelijk)

Dit is al lang niet meer mogelijk, zodra er weer mogelijkheden zijn zullen we dat hier vermelden.

Ben je nog op zoek naar een mooie reis naar Ethiopië ?  Doe dan inspiratie op bij onze reizen en lees ook even verder bij onze uitgebreide reisinformatie . Alle reizen zijn voorbeelden , wij maken graag een reis op maat voor jouw reisgezelschap. Neem hiervoor contact op via e-mail  of bel ons op 06-3003 2660.

Groetjes,

M: marjolein@eshitravel.nl

T: 06-3003 2660