In deze blog een verslag van mijn reis naar het zuiden van Ethiopië in januari 2022. Een reis waarbij ik vooral graag met eigen  ogen  wilde zien hoe de situatie in het toerisme is na bijna twee jaar corona en een jaar conflict in het noorden van het land.
Want wat is er waar van de verontrustende berichten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken? Is het echt zo gevaarlijk om naar Ethiopië te reizen of valt het allemaal wel mee? Ik heb zo ongeveer dagelijks contact met Addis Abeba en uit de berichten begrijp ik steeds ik dat het leven daar gewoon zijn gangetje gaat en er eigenlijk niets verontrustends aan de hand is. Dus…tijd om het zelf te gaan zien!

Eerste stop van mijn reis naar het zuiden van Ethiopië : Addis Abeba

reis naar het zuiden van EthiopiëDe reis start in Addis Abeba waar ik na een afwezigheid van bijna anderhalf jaar blij word verrast door een blinkende wereldstad waar veel van de bouwplaatsen inmiddels zijn omgetoverd tot heuse wolkenkrabbers en moderne nieuwe gebouwen. Zie de foto van de nieuwe bibliotheek hiernaast, prachtig gebouw en een fijne plek voor studenten die vaak thuis geen goede studieplek hebben. Kort na mijn verblijf komt de Afrikaanse Unie bijeen in Addis Abeba voor de jaarlijkse Top en dit is overal goed te zien aan de schoongeveegde straten, de vele vlaggen en de mooie spreuken over Afrikaanse eenheid langs de wegen. In de avond weer lekker ouderwets injera eten in een plaatselijk restaurantje en terug lopend naar huis nog genieten van het drukke leven op straat. Wat een contrast met lockdown Nederland! Addis Abeba veilig ? Check!

Tweede stop van de reis : Jimma en Chebera Churchura National Park

reis naar het zuiden Na een paar dage acclimatiseren vertrekken we naar een van mijn favoriete gebieden in Ethiopië : het zuidwesten. Wat heerlijk om de stad te verlaten en te genieten van de mooie landschappen onderweg naar Jimma. Na een probleemloze reis arriveren we tegen de avond in het Central Hotel waar we een goed onderhouden kamer aantreffen en we na een lekkere maaltijd bij het zwembad konden genieten van een heerlijke nachtrust. Ook hier valt weer op dat het leven gewoon zijn gangetje gaat en alles helemaal veilig voelt. De volgende ochtend rijden  we verder naar Chebera Churchura National Park waar we een kijkje gaan  nemen bij de onlangs geopende Chebera Safari Lodge. Een prachtig park waar tot op heden alleen kon worden gekampeerd. We worden zeker niet teleurgesteld! De Lodge is eenvoudig maar de lokatie is echt uniek, hier wakker worden en uitkijken over het ongerepte woud is een niet te beschrijven ervaring. Om nog maar niet te spreken over het diner rondom een kampvuur met om je heen de geluiden van trompetterende olifanten en huilende hyena’s. Onze korte gamedrive de volgende dag stelt ook zeker niet teleur, het is wat meer zoeken dan in de savanne van de buurlanden maar we spotten zonder al te veel moeite en in korte tijd olifanten, buffels, nijlpaarden en krokodillen.  Deze bestemming was al geweldig maar met de komst van de lodge een echte topbestemming, een must-see!

Timkat on-the- go!

reis naar het zuiden van Ethiopië Na twee nachten rijden we verder naar Sodo, het is die dag Timkat (de viering van de doop van Jezus in de Jordaan) en dat merken we 🙂 Door alle festiviteiten in de plaatsen waar we doorheen rijden lopen we behoorlijk wat vertraging op maar wat een top ervaring! In Tercha komen we middenin de vieringen terecht , we kunnen echt niet verder dus ik besluit om een stukje te gaan lopen en te genieten. De lokale bevolking vindt het maar wat leuk dat ze een ‘ferenji’ te gast hebben en ik word al snel meegenomen in de optocht. Zo’n spontane Timkat-viering bijwonen is misschien nog wel leuker dan de (niet-te-missen) viering van dit bijzondere festival in Gondar. Aan het eind van de middag strijken we neer in het fijne Lewi Resort in Sodo, ook hier weer een verrassend goed onderhouden hotel waar het wel heel erg stil is. Maar we worden met open armen ontvangen en genieten van de luxe van elektriciteit en een warme douche!

Arba Minch en omgeving

Na een goede nachtrust rijden we naar Dorze waar we onze lokale gids en regelaar, Tarekegn, verrassen met onze komst. Maar niet alleen hij is verrast, ik ben dat ook! Wat heeft hij in het afgelopen jaar hard gewerkt, zijn Dorze Eco Lodge is up-and-running en het ziet er supermooi uit. Wat mooi te zien dat duurzaam toerisme echt werkt, vanaf de start van Eshi werken we samen met hem voor onze trekking in de Guge Mountains en met de inkomsten heeft hij stukje bij beetje de lodge opgebouwd. Kijk voor foto’s van het bezoek op onze Facebook pagina of volg ons op Instagram.
Tijd voor wat ontspanning nu, we nemen onze intrek in de Paradise Lodge in Arba Minch voor een paar dagen R&R in een ‘room with a view’. Arba MinchDe Paradise Lodge is een ideaal plekje om even bij te komen. De kamers zijn fijn, er is een leuk zwembad, de bavianen en wrattenzwijnen komen regelmatig een kijkje nemen bij de kamer en van het uitzicht krijg je nooit genoeg. De mensen zijn vriendelijk, het eten kan beter maar je kunt altijd heerlijk gaan eten bij het Tourist Hotel in de stad. We bezoeken ook nog de Emerald Lodge en het nieuwe Haile Resort, de eerste kan onze goedkeuring wegdragen maar de tweede is een zielloze betonkolos. Erg jammer dat er op dit unieke plekje toestemming is gegeven voor de bouw van een dergelijk wangedrocht. Voor onze gasten zoeken we toch een iets meer authentieke ervaring.
Zo halverwege de reis kom ik al tot de conclusie dat reizen naar het zuiden van Ethiopië geen probleem is, sterker nog, het heeft nog nooit zo fijn gevoeld.

Yirgalem : Sidama en Aregash Lodge

Na een extra nachtje Arba Minch (moeilijk vertrekken) rijden we weer richting het noorden en besluiten we last- minute tot een check van een ander favoriet plekje: de Aregash Lodge in Yirgalem. In 2019 waren hier onlusten en heeft de lodge grote schade opgelopen, inmiddels zijn ze weer open en het ziet er allemaal weer geweldig uit. Wat leuk om iedereen weer te zien, het was een warm weerzien vooral voor Adane die hier als chauffeur jaren kind aan huis is geweest. In de avond genieten we weer als vanouds van de hyena’s die hier iedere avond hun vlees komen halen en van de traditionele koffieceremonie. De volgende ochtend ben ik samen met onze vaste gids Alemayehu (Alex) op bezoek geweest bij een Sidama familie. Ook zij waren blij verrast met het eerste bezoek van een toerist in lange tijd , we hopen dat zij snel weer meer  gasten mogen ontvangen!

Tot slot verbleven we nog een paar dagen in het Sabana Beach resort aan het meer van Langano. Jammer genoeg heeft ons favoriete plek aan het meer, Hara Langano, momenteel te weinig klandizie waardoor zij alleen gasten kunnen ontvangen als zij zich ruim voor aankomst aankondigen. Ook voor hen duimen we voor meer gasten.

En ? Is een reis naar het zuiden van Ethiopië veilig?

Zeker! In de bijna 3 weken dat ik weg was heb ik me geen moment onveilig gevoeld, je kunt vrij reizen zonder enige restricties en van corona merk je eigenlijk niets. In Addis Abeba worden wel mondkapjes gedragen, buiten Addis worden deze wel gedragen door personeel in de grotere hotels en restaurants maar verder is het ‘ life as usual’. Na deze reis durf ik onze gasten met een gerust hart op reis te sturen, Selam van kantoor, al onze chauffeurs en de gidsen kunnen gewoon niet wachten op het moment dat ze weer aan de slag kunnen. Ook voor het noorden (met uitzondering van Tigray) heb ik goede hoop, deze reis heeft mij voor het eerst in twee jaar weer een positief en hoopvol gevoel gegeven.

Ook genieten van een veilige ‘weg-van-alles’ reis naar het zuiden van Ethiopië ?

Laat je inspireren door onze reizen, neem contact op voor een vrijblijvend advies en offerte en geniet van deze unieke bestemming voordat iedereen dat doet. Ethiopië is uniek en al onze gasten komen zonder uitzondering laaiend enthousiast en verliefd op het land terug. 

Tot snel!

marjolein@eshitravel.nl