Addis Abeba lijkt op het eerste oog geen toeristisch hoogtepunt en de meeste reizigers verblijven er dan ook hooguit een dag. Toch heeft de stad steeds meer te bieden en is een dag al snel gevuld. In deze blog wat ideeën voor een eerste kennismaking met Addis!

Wereldstad Addis Abeba 

Addis Abeba werd aan het eind van de 19e eeuw gesticht door keizer Menelik de tweede toen hij besloot zijn keizerlijk paleis te verplaatsen van de berg Entoto naar het dal. Zijn vrouw Taitu noemde de nieuwe stad Addis Abeba, de Nieuwe Bloem in het Amhaars. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is de stad enorm gegroeid. Met een bevolking van ruim 5 miljoen mensen, het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie en meer dan 100 internationale organisaties en ambassades wordt het door velen gezien als de hoofdstad van Afrika. Naast de vele moderne nieuwbouw zijn er nog steeds wijken die aanvoelen als een dorp en waar je de geur en sfeer van de hooglanden kunt proeven.

een dag in Addis AbebaEen dag in Addis Abeba

Rond zonsopgang trekken tientallen inwoners van Addis Abeba de hardloopschoenen aan en beginnen de dag met een hardloopsessie op Meskel Square. Hardlopen is de nationale sport en het is de droom van  veel jonge Ethiopiërs om in de voetsporen te treden van Haile Gebreselassie. Meskel Square met zijn vele traptreden die in een circel boven elkaar zijn gebouwd, is een ideale plek om te trainen en een uurtje mee trainen geeft je dat echte ‘Addis Abeba-gevoel’. 

Klaar met trainen? Tijd voor het ontbijt! Schuif aan in een lokaal café en geniet van firfir (stukjes injerra met pittige berbere) , een vers geperst glas fruitsap en uiteraard een overheerlijk kopje sterke Ethiopische koffie. 

Het Nationaal Museum van Addis Abeba 

Aangesterkt door het ontbijt is het tijd voor een bezoek aan het Nationaal Museum. Een must voor iedereen die een dag in Addis Abeba verblijft. In het Museum zie je de replica van Lucy ,het origineel wordt veilig op een andere plek bewaard. Haar botten van ruim 3 miljoen jaar oud werden in 1974 gevonden in de Awash Valley en het is het meest complete skelet van een van de eerste mensachtigen op aarde.  De Amhaarse naam van het skelet is Dinknesh : ‘you are marvelous! ‘ Wat mij betreft een meer passende naam. Lucy werd haar gegeven door de archeologen die op de dag van de ontdekking het liedje ‘Lucy in the sky with Diamonds’ van de Beatles hoorden en besloten haar de naam Lucy te geven. 

Wandelen door Piassa 

Piassa is het oude centrum van Addis Abeba en een erg leuke wijk om een paar uur van de dag door te brengen. Wandel door de vele marktjes en geniet van een uitstekende espresso bij een van de Italiaanse cafés. Of eet een pizza bij het oudste Italiaanse restaurant van Addis : Castelli’s. In Piassa zie je snelle zakenmensen in dure auto’s maar ook priesters in hun traditionele gewaden en traditioneel geklede vrouwen d De enorme Mercato grenst direct aan Piassa, een geweldige, niet toeristische maar ook chaotische markt waar je je ogen uitkijkt. Zie je dit wel zitten? Ons advies is dan wel om een gids mee te nemen, allereerst om niet te verdwalen maar ook ter bescherming. De Mercato wemelt van de zakkenrollers en ook menig Ethiopiër is hier zijn of haar geld kwijtgeraakt. 

Mount Entoto

Een dag in Addis AbebaHeb je nog wat tijd over? Na al deze drukte ben je vast toe aan wat rust en frisse lucht. Neem dan een Ride (de Ethiopische versie van Uber) en ontsnap naar de voormalige keizerlijke residentie Entoto. Entoto is begroeid met eucalyptusbossen en op de top aangekomen heb je een geweldig uitzicht over de stad. Fijne plek voor een wandeling!

Afsluiting van de dag (en nacht) in Addis Abeba 

Afhankelijk van je eigen voorkeuren kun je de dag afsluiten met een etentje in een bekend restaurant zoals Habesha 2000 waar je tijdens een uitgebreid injera diner geniet van traditionele zang en dans. Hou je meer van een minder traditionele afsluiting? Er zijn in Addis Abeba meerdere organisaties die door middel van kunst kansen bieden aan jonge mensen. Een daarvan is de Destino Dance Company die regelmatig optredens verzorgt van moderne Ethiopische dans. Addis Abeba heeft ook een zeer levendig nachtleven met veel (jazz-) clubs. Een van onze jonge stadsgidsen laat je graag zien waar je moet zijn!

Een volle dag in  Addis Abeba

Zoals je ziet genoeg om een dag te vullen! En dan heb ik het nog niet gehad over het indrukwekkende gebouw van de nieuwe bibliotheek.. De nieuw ingerichte stadsparken, het Keizerlijk Paleis wat onlangs is opengesteld en de vele leuke internationale restaurants waarvan er steeds meer openen. Of de drukte in de avond rondom de Universiteit waar de vele studenten samen komen om de dag door te nemen onder het genot van een glas vers geperst sap… Addis leeft en wordt steeds mooier, wie weet een dag of twee volgende keer? 

 Nieuwsgierig naar Addis Abeba en Ethiopië ? 

Neem contact met ons op, wij maken graag een reis op maat. Kijk voor inspiratie alvast even bij de voorbeeldreizen of bij de excursies vanuit Addis Abeba.

info@eshitravel.nl