weer reizen Ethiopië 2021

In deze laatste blog van 2020 kijk ik terug op een roerig jaar en heel voorzichtig vooruit naar het komende jaar. De grote vraag is : kunnen we in 2021 weer reizen naar Ethiopië ?
Alles wees erop dat 2020 een bijzonder mooi reisjaar zou worden ! Er was veel belangstelling voor onze reizen naar Ethiopië en het aantal boekingen was sinds onze start in 2015 nog niet zo hoog geweest. Zelf maakten we ook allerlei plannen. Met de goede vooruitzichten besloten we te investeren in een nieuwe Landcruiser en we gingen op zoek naar medewerkers voor een versterking van ons team in Addis Abeba. Helaas gooide Covid-19 roet in het eten en werd 2020 een ongekend jaar en dat niet in positieve zin.

 

De start van een ongekend jaar : 2020

weer reizen Ethiopië 2021

Genieten in Gambia!

Het jaar begon voor ons op een afgelegen plekje in Gambia waar we met familie genoten van een welverdiende en zonovergoten vakantie in de Nemasu Eco Lodge (overigens een geweldige plek!). Na een onvergetelijke avond met kampvuur, bizarre muzikanten en een barbecue hieven we om klokslag 12 uur op het strand het glas en proostten we op een mooi nieuw jaar. Terug in Nederland waren we druk met de laatste voorbereidingen voor onze deelname aan de Beurs voor Bijzondere Reizen in Amsterdam. Het was alweer het derde jaar dat we hier aanwezig waren en ook dit jaar was er veel belangstelling voor Ethiopië en onze reizen. Altijd leuk om mensen enthousiast te maken over iets waar je zelf zo enthousiast over bent! Na de beurs reisde Adane terug naar Addis Abeba waar de eerste reizen van 2020 vertrokken en was het hier druk met de vele aanvragen en boekingen.

En dan: de start van een pandemie

Inmiddels begonnen de eerste berichten over een nieuw virus binnen te druppelen. Lotus Tours (mijn andere reisorganisatie) verkoopt voornamelijk reizen naar China en het was al snel duidelijk dat onze eerste geplande reizen in februari en maart geen doorgang konden vinden. Vanaf eind januari waren we dan ook al druk met het omboeken van deze reizen en het beantwoorden van de vele vragen. Op dat moment leek er verder nog niet veel aan de hand voor reizen naar andere bestemmingen . De boekingen voor Ethiopië liepen dan ook gewoon door. Ook de reizen die gepland stonden voor de eerste maanden van het jaar hebben gelukkig nog doorgang gevonden.

10 redenen waarom je Ethiopië moet bezoekenStudiereis naar Tigray en de Danakil

Voor begin maart stond al een studiereis gepland naar het noorden van Ethiopië en op dat moment werden de eerste besmettingen in Nederland gemeld. Er was nog niet zo heel veel aan de hand dus vertrok ik vanaf een leeg Zaventem in een bijna leeg toestel naar Addis Abeba. Tijdens deze reis ging heel Europa op slot en vluchten werden steeds meer stilgelegd. Ik vloog dan ook eerder terug met de voorlopig laatste vlucht naar Brussel. De reizigers die nog in Ethiopië waren moesten helaas ook hun reis afbreken. Gelukkig hebben we er voor kunnen zorgen dat iedereen gezond en wel terugkeerde op Nederlandse en Belgische bodem.

Een reisorganisatie runnen tijdens een pandemie

De maanden die daarop volgden waren onwerkelijk: omboekingen, annuleringen, vouchers en ticketrestituties . Dit zijn zaken waar we voorheen nauwelijks mee te maken hadden , helaas werden ze dagelijkse kost. Als je meer wilt weten over wat er op dit moment achter de schermen van een kleine reisorganisatie allemaal speelt is dit artikel van collega reisorganisator Nathalie d’Alessandro wellicht interessant.
Daarnaast ontstond er ook tijd voor het aanpakken van zaken die altijd bleven liggen vanwege een gebrek aan tijd en ontstonden er ook mooie initiatieven. Wendy van BuidYourTravelBizz zorgde ervoor dat plotseling ‘werkloze’ stagiaires van de BUAS online aan de slag konden bij kleine reisorganisaties. Samen met onze stagiaire Jorda zijn we aan de hand van een SEO cursus en onder begeleiding van Wendy aan de slag gegaan met de vindbaarheid en het uiterlijk van de website. Het resultaat mag er zijn!
We hadden nog steeds hoop op een herstart van de reizen in het najaar en in september ben ik naar Ethiopië geweest om de situatie ter plekke te bekijken , een verslag is hier te lezen. Helaas bleek dit ijdele hoop en zijn er dit jaar geen reizen meer uitgevoerd.

reizen Ethiopie 2021Hoe gaat het nu met iedereen?

Het volledig wegvallen van het toerisme heeft uiteraard ook een grote impact op al onze medewerkers in Ethiopië. Gelukkig is het veel van de chauffeurs gelukt om tijdelijk ander werk te vinden maar voor de gidsen is dit een stuk lastiger. Wij doen ons best om iedereen waar mogelijk te ondersteunen maar zonder inkomsten van de reizen is dat lastig. Tijdens mijn reis in september was ik wel blij te zien dat de mensen in Ethiopië altijd optimistisch blijven en creatief zijn in het bedenken van oplossingen. Het komt goed is het motto! Ook voor mij geldt dat de inkomsten vanaf februari volledig zijn stilgevallen. De overheid biedt een mooie oplossing in de vorm van de TOZO , voor een gezin is dit echter te weinig om van te leven. Om inkomsten te genereren ben ik vanaf eind september aan de slag gegaan als medewerker bron-en contactonderzoek bij de GGD. Dit bevalt me boven verwachting goed en het voelt ook goed om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van het virus. Uiteraard hoop ik wel dat dit tijdelijk is en dat we weer snel kunnen reizen!

Reizen Ethiopië 2021Kunnen we in 2021 weer reizen naar Ethiopië ?

Dat willen wij ook graag weten maar alles is nog steeds erg onzeker. Naast de pandemie spelen er in Ethiopië ook nog andere zaken zoals onlangs de korte burgeroorlog in Tigray. Alles is nu weer een stuk rustiger en we houden de situatie ook goed in de gaten. De eerste vaccins worden begin januari toegediend en wie weet hoe snel de ontwikkelingen daarna gaan. Uiteraard laten wij onze gasten alleen reizen als we zeker weten dat dit op een goede en verantwoorde manier kan. Zowel op het gebied van veiligheid als op het gebied van gezondheid! In ieder geval voldoet een reis naar Ethiopië straks helemaal aan de norm voor het nieuwe reizen: weg van het massatoerisme, je levert een directe bijdrage aan de groei van de lokale economie en via ons lidmaatschap van de VVKR wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd door Trees4All . Afreizen is dus nu nog niet mogelijk maar wij maken wel graag een geheel vrijblijvende offerte voor een op maat gemaakte reis naar Ethiopië. Dromen kan altijd, toch? En voor wie nog twijfelt over een reis naar het mooiste land van Afrika, lees vooral deze blog met 10 redenen waarom Ethiopie op ieders bucketlist moet staan!

Het team van Eshi Eco Travel wenst iedereen het allerbeste voor 2021!

Lieve groeten en hopelijk spreken we elkaar snel.

Handtekening

Mail : marjolein@eshitravel.nl