Met een eeuwenoude geschiedenis, prachtige landschappen, kleurrijke festivals en een vriendelijke bevolking heeft Ethiopië ontzettend veel te bieden voor de verwende reiziger. Het is een totaal ander Afrika met een eigen jaartelling, alfabet en tijd en niet te vergelijken met enig ander land op het continent. Hier zijn 10 redenen waarom je Ethiopië moet bezoeken en waarom het op ieders bucketlist zou moeten staan.

1. Ethiopië is de geboorteplaats van de koffie

Ethiopië is een land wat geen koffieliefhebber (en zijn we dat niet allemaal) mag overslaan.  De legende is dat de Ethiopische schaapherder Kaldi op een dag heel blije geiten onder zijn hoede had. Hij verwonderde zich over hun vrolijkheid en ging op zoek naar de oorzaak. En zo ontdekte hij de kleine rode bessen die zijn geiten hadden gegeten. Na wat experimenteren roosterde hij deze bessen en voilà, daar was het begin van een wereldwijde verslaving aan koffie. In Ethiopië is koffie een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven en een kopje koffie drinken is een sociaal gebeuren waar je gerust een paar uur voor uit kunt trekken. In het zuidwesten van Ethiopië ben je in het hart van de oorsprong van de koffie en kun je genieten van traditionele ceremoniën en prachtige natuur! 

10 redenen waarom je Ethiopië moet bezoeken

2. In Ethiopië ben je 7 jaar jonger

Voor iedereen die al jong van hart is: in Ethiopië ben je zomaar 7 jaar jonger! De Ethiopiërs volgen de Koptische /Juliaanse kalender en deze loopt 7 jaar en 8 maanden achter op onze kalender. Overigens gaan zij ook anders om met de tijd, de ochtend start om 6 uur bij 0 dus om 10 uur onze tijd is het 4 uur Ethiopische tijd. En in de avond werkt dit ook zo dus 21:00 is 3 uur. Het is dus wel een aanrader om bij afspraken altijd even te vragen of het om Ethiopische of Westerse tijd gaat…

3. Ethiopië heeft 13 maanden zon

Wat? 13 maanden zon terwijl er maar 12 maanden in een jaar zitten? Ja, in Ethiopië zijn alle maanden 30 dagen lang waardoor er aan het eind van het jaar 5 of 6 dagen overblijven. Dit is de 13e maand en dat betekent dus dat er 13 maanden zon is. Deze promotiekreet van de Ethiopian Tourism Association is zeker geen leugen ! In een groot gedeelte van het land schijnt de zon vele uren per dag. Zelfs in de regentijd is het maar zelden dat je de zon de hele dag niet ziet. En wie wil er nu niet op reis naar een land waar de zon altijd schijnt?

10 redenen waarom je Ethiopië moet bezoeken

4. Ethiopië heeft de meest prachtige  landschappen

Weelderig groene oerwouden, spectaculaire gebergten, uitgestrekte meren en dorre woestijnen. Ethiopië heeft het allemaal! Wist je dat Ethiopië 70 % van alle bergen in Afrika binnen haar grenzen heeft? Van de vulkanische landschappen in de Danakil woestijn (130 meter onder zeeniveau met temperaturen die de 50 graden regelmatig aantikken) tot de hoogste berg Ras Dashen (4550 meter met regelmatig sneeuwval in de nacht), de landschappen zijn altijd oogverblindend en steeds weer anders. In welk ander land kun je in 1 reis zoveel verschillende landschappen zien? 

5. In Ethiopië kun je heerlijk eten! 

In Ethiopië vind je heel ander eten dan in de omringende landen. De basis van bijna iedere maaltijd is de injera, een plat zurig brood gemaakt van teff. Deze teff is een zeer fijne graansoort die uitstekend groeit in de hooglanden van Ethiopië. Op de injera worden diverse pittige gerechten geserveerd variërend van groentegerechten tot (rauw) vlees. Het eten van injera is een sociale aangelegenheid, iedereen eet met zijn/haar handen van dezelfde schaal, typisch Ethiopisch en een onvergetelijke ervaring! 

10 redenen waarom je Ethiopië moet bezoeken

6. Ethiopië is de wieg van de mensheid

In 1974 vonden archeologen in Afar in noordoost Ethiopië een naar schatting 3,2 miljoen jaar oud mensachtig skelet. Ze noemden haar Lucy, naar het liedje van de Beatles waar ze op dat moment naar luisterden. Dit liet zien dat de oorsprong van de moderne mens in Afrika en hoogstwaarschijnlijk in de hoorn van Afrika ligt. Je kunt dus wel stellen dat je jouw oorsprong bezoekt als je naar Ethiopië reist. Een replica van het skelet is te bewonderen in het National museum in Addis Abeba, het origineel wordt zorgvuldig elders bewaard. Overigens heet Lucy in Ethiopië Dinknesh en Dinknesh heeft een mooie betekenis in het Amhaars namelijk ” je bent geweldig” . Veel mooier dan Lucy eigenlijk… 

7. Ethiopië kent unieke festivals die je nergens anders vindt

Het Ethiopisch orthodoxe geloof is uniek en brengt dan ook veel unieke festivals met zich mee. Tijdens deze festivals loopt de hele Ethiopisch orthodoxe bevolking uit in traditionele kledij om de verschillende stadia in het leven van Jezus te vieren. Van alle festivals is Timkat, de doop van Jezus door Johannes de Doper, het meest bekende. De festivals worden in alle plaatsen gevierd maar Timkat is vooral in Gondar een unieke gebeurtenis. Hier kun je genieten van een kleurige processie in de straten. Aansluitend zijn er de indrukwekkende rituelen bij de baden van Fassilides waar vele mensen na het teken van de priester de doop nabootsen en een duik nemen in de baden. Naast Timkat is er Meskel, Gena (kerst), Fasika (Pasen) en nog heel veel andere kleine vieringen die minstens zo indrukwekkend zijn.  Het bijwonen van een van de festivals is een ervaring die je eens in je leven moet meemaken!

8. De vele inheemse diersoorten van Ethiopië 

Toegegeven, Ethiopië is geen Kenia of Tanzania waar je dagenlang kunt rondrijden in safariparken tussen giraffes, olifanten en leeuwen. Maar waar kun je de enige grasetende aap ter wereld zien of de zeldzaamste wolf? Juist, in Ethiopië! Met een totaal van 31 endemische zoogdieren en nog veel meer endemische  vogels, planten en insecten kun je wel stellen dat je voor bijzondere flora en fauna in Ethiopië moet zijn. De grasetende apen zijn overigens de Gelada bavianen die in grote groepen voorkomen in onder andere de Simien Mountains en de Ethiopische wolf vind je vooral in de Bale Mountains. 

9. De diverse bevolking van Ethiopië 

Ethiopië is een smeltkroes van meer dan 80 verschillende  etnische groeperingen, de meesten met hun  eigen taal en/of dialect. Iedere groep heeft zijn eigen tradities en rituelen , zonder enige invloed van buitenaf als enig niet gekoloniseerd land in Afrika. Wat ze echter bijna allemaal gemeen hebben is een enorme gastvrijheid. Of je nu in een stad in de Tigray regio bent of in een klein dorp in de Omo Vallei, je wordt overal met een lach ontvangen!

10 redenen waarom je Ethiopië moet bezoeken

10. Ethiopië kent een eeuwenoude beschaving 

En last but not least: in welk ander Afrikaans land vind je obelisken, kastelen, uit rotsen gehouwen kerken en eeuwenoude tempels? De beschaving van Ethiopië vindt haar oorsprong in het 300 jaar oude rijk van Axum en in deze plaats is de geschiedenis nog overal voelbaar. Na de introductie van het Christendom in de 4e eeuw na Christus breidde de beschaving zich verder uit en werden de kerken van Gheralta en Lalibela gebouwd. De keizers van Ethiopië stonden aan de basis van de kastelen van Gondar , met als resultaat dat er  heel wat te zien is voor iedereen die interesse heeft in geschiedenis.

Ethiopië als de bestemming van de toekomst ?

Je leest het: er zijn heel veel redenen om Ethiopië op jouw bucketlist te zetten! En als je dit artikel even leest zie je dat het land wordt genoemd als dé bestemming voor ná Covid-19. Dus als je nog in alle rust wilt reizen en genieten is 2021 wellicht het aangewezen jaar voor een reis naar Ethiopië en met wie kun  je dan beter reizen dan met de echte kenners? Doe inspiratie op bij onze reizen en  neem contact op voor een vrijblijvend  advies en offerte. Wij zorgen voor een onvergetelijke reis met 100 % tevredenheidsgarantie ! 

Tot snel!

Handtekening

M: info@eshitravel.nl

T : 06-3003 2660