UPDATE 24 september 2020

wanneer weer reizen naar Ethiopië We zijn weer een ruime maand verder en bij deze een update, wanneer kunnen we weer reizen naar Ethiopië ?

Allereerst het goede nieuws ! Vanaf 23 september is Ethiopië weer officieel toegankelijk voor toeristen, de verplichte thuisquarantaine is komen te vervallen en de enige eis om het land binnen te komen is een negatieve PCR-test die bij aankomst maximaal 120 uur oud mag zijn .

Helaas blijft het oranje reisadvies van de Nederlandse overheid staan dus de hieronder vermelde restricties zijn nog steeds van toepassing. Voor veel mensen is de verplichte thuisquarantaine van 10 dagen een behoorlijke drempel. Reizen naar  Ethiopië is dus weer mogelijk maar je moet wel de mogelijkheid hebben om bij thuiskomst in quarantaine te gaan én je moet een aparte reisverzekering afsluiten. De meeste bestaande verzekeringen bieden op het moment geen dekking bij een oranje reisadvies.

Nieuwsgierig hoe het is om te reizen tijdens corona? Lees de blog over mijn reis naar Ethiopië in september 2020!

UPDATE 19 augustus  2020

Bij deze een kleine update over de mogelijkheden om naar Ethiopië te reizen, alles is nog erg onzeker maar er zijn wel weer wat ontwikkelingen. Het virus heeft zich inmiddels meer verspreid in Ethiopië, gelukkig lijkt het erop dat er minder mensen overlijden aan de gevolgen dan in veel Westerse landen. De overheid heeft vanaf deze week een grote testcampagne opgezet en per dag worden er nu ruim 20.000 testen uitgevoerd, ook steekproefsgewijs. Gisteren bijvoorbeeld  ontving ik bericht  dat de hele bevolking van Gorgora , een dorpje aan het Tanameer, is getest en dat er geen gevallen zijn gevonden, de grootste concentraties bevinden zich in de grote steden en dan met name in Addis Abeba. Op het moment zijn er ruim 32.000 positieve testen en 572 mensen zijn helaas overleden aan de gevolgen. De bevolking van Ethiopië bestaat uit 110 miljoen mensen, relatief gezien valt het tot op heden gelukkig mee. De negatieve gevolgen van het wegvallen van het toerisme zijn voor de meeste mensen die werkzaam zijn in deze branche een veel grotere zorg!

Mogelijkheden om te reizen naar Ethiopië | laatste stand van zaken

 1. Reisadvies MINBUZA

  Helaas is er nog niets gewijzigd aan het reisadvies van het MINBUZA, het grootste gedeelte van de wereld is nog oranje wat inhoudt dat alleen essentiële reizen zijn toegestaan. Erg jammer , zeker gezien het feit dat er veel landen zijn waar het virus goed onder controle is en waar er ook veel aandacht wordt geschonken aan de veiligheid van de reizigers! Grootste probleem van het reisadvies is het feit dat veel reisverzekeringen geen dekking bieden, de ISIS verzekering die je via de JOHO-company kunt afsluiten dekt wel alle reizen naar oranje gebieden en ook zaken die te maken hebben met corona.

 2. Restricties vanuit Ethiopië

  Op het moment kun je Ethiopië binnen als je een negatieve PCR-test kunt laten zien en daarna 14 dagen in thuis-quarantaine gaat. Nog steeds geen optie dus voor een toeristische reis. Deze thuisquarantaine gaat wellicht vervallen op het moment dat de noodtoestand is afgelopen en dat is 5 september.

 3. Hotels en toeristische voorzieningen

  Hotels en andere toeristische voorzieningen beginnen de deuren weer te openen, de verwachting is dat de meesten weer in vol bedrijf zijn van vanaf eind september/begin oktober.

 4. Vluchten naar Ethiopië

  Er zijn nu meerdere mogelijkheden beschikbaar : Turkish Airlines vliegt 4 keer per week via Istanbul, Ethiopian Airlines vanaf Brussel dagelijks en Lufthansa start weer begin oktober.

Kortom: het is allemaal nog onzeker !  Wij werken er op het moment hard aan om reizen weer mogelijk te maken en dan ook op een veilige manier. We kijken naar het testen van onze chauffeurs, gaan zorgdragen voor mondkapjes voor de chauffeurs en ik hoop in september naar Ethiopië te reizen voor een inspectiereis . Voordat er weer kan worden gereisd willen we uiteraard wel dat alles goed en veilig is geregeld, na thuiskomst kunnen we dan ook beslissingen nemen over de geplande reizen voor dit najaar en de winter. De omboekgarantie hebben we verlengd naar het einde van dit jaar , als je een reis wilt boeken kan dit zonder zorgen!

Blog van 27 JUNI

wanneer weer reizen naar EthiopiëInmiddels is het alweer bijna juli en helaas is reizen naar Ethiopië op het moment  nog niet mogelijk. Toch zien we zo heel langzaam weer wat zonnestraaltjes doorbreken . Zoals op bijgaande foto, gemaakt op 13 maart onderweg naar Gheralta. De wereld zag er toen nog heel anders uit !

Deze laatste reis pre-covid verliep zeker niet zoals vooraf bedacht. Het plan was om na de ‘zakelijke’ bezoeken aan Axum, Gheralta en Mekele wat rust in te plannen bij onze vrienden Kim en Mebratu in Tim & Kim Village in Gorgora maar dat liep heel anders.  De corona-pandemie kreeg voet aan de grond in Europa en voordat ik het wist was ik bezig met het omboeken van vluchten en met de repatriëring van onze gasten die nog in Ethiopië waren . Zelf landde ik op 21 maart heel vroeg in de ochtend alweer in Brussel. Vervolgens  kwam ik aan in een stil Nederland, niet beseffende dat deze situatie zelfs in de zomer nog van invloed zou zijn op onze reizen.

De stand van zaken op het moment

We hebben we nu alle geplande reizen t/m eind augustus moeten omboeken waarbij we heel blij zijn met het feit dat al onze gasten een nieuwe reisdatum hebben gekozen en niemand de reis heeft geannuleerd. Voor veel mensen is nu de vraag : wanneer kunnen we weer reizen naar Ethiopië? Een echt antwoord heb ik uiteraard niet, ik kan wel een update geven over de situatie en een heel voorzichtige inschatting.

Huidige situatie in Ethiopië aangaande Covid-19

In de afgelopen 3 maanden is het aantal besmettingen gegroeid naar ruim 5000 , het aantal overleden mensen staat op het moment op 81. Dit zijn relatief lage cijfers op een bevolking van 110 miljoen. Zo’n 3 weken geleden leken de cijfers verontrustend te stijgen maar deze hebben zich toch weer gestabiliseerd en op het moment zijn de cijfers stabiel laag te noemen. De aanpak van de Ethiopische overheid is grondig. Zij testen zoveel mogelijk en de vele gerepatrieerde Ethiopiërs gaan 14 dagen in quarantaine in speciaal voor dit doel opgerichte quarantaine-centra. Met al deze maatregelen lijkt het virus dus nog steeds goed onder controle , de overheid heeft nu ook een corona-dashboard waarop alle ontwikkelingen zijn te volgen.

Welke maatregelen zijn er nu om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan?

Er os geen sprake van een lockdown en winkels, restaurants en bars zijn open, wel wordt gevraagd gepaste afstand te bewaren. Helaas zijn de scholen niet meer open gegaan ,dit is voor veel kinderen een drama. School biedt naast onderwijs ook veiligheid en sociale controle en misbruik en mishandeling is dan ook toegenomen tijdens deze periode. Hopelijk gaan de scholen na het Ethiopische Nieuwjaar (11 september) weer open. Veel kantoren zijn ook nog gesloten maar zo langzamerhand zien we wel steeds meer opengaan , het gebruik van mondkapjes is verplicht (maar wordt zeker niet altijd gedaan) en in het openbaar vervoer zijn er limieten aan het aantal passagiers. Verder wordt er veel aandacht besteed aan het handen wassen, afstand houden en zijn er limieten aan het aantal mensen bij bijeenkomsten zoals bruiloften en begrafenissen.

Wanneer reizen Ethiopië

Happy times, Danakil | maart 2020

Wanneer kunnen we weer reizen naar Ethiopië ?

Dat is een goede vraag en wij willen ook heel graag het antwoord weten! Of we kunnen reizen naar Ethiopië hangt af van meerdere factoren:

 1. Het reisadvies van het MINBUZA in Nederland

  Op het moment zijn alle landen buiten de EU nog oranje (alleen noodzakelijke reizen), en reizen naar deze landen is dan ook geen optie. Dat is obstakel 1 wat moet worden genomen, we hopen dat dit in de komende maanden wordt aangepast, zeker gezien het relatief gering aantal besmettingen in Ethiopie (en een heel groot deel van de rest van Afrika) De eerste lijst met landen wordt voor 1 juli bekend gemaakt dus we wachten in spanning af.
 2. De entry-restrictions in EthiopiëVanaf 23 maart heeft Ethiopië een verplichte quarantaine in een hotel (op eigen kosten) van 14 dagen ingesteld. Deze regel is afgelopen week gewijzigd en de precieze details van de nieuwe regels  zijn nog niet helemaal duidelijk. Op het moment is de officiële regel dat je met een een negatieve PCR test het land in mag.  Zonder test is er een verplichte quarantaine van 7 dagen. Er lijkt daarnaast ook nog sprake van een ‘thuis-quarantaine’ van 14 dagen , als dit het geval is is een toeristische reis nog niet mogelijk.  Kortom, de exacte uitvoering is nog niet helemaal duidelijk en ik zal dit updaten zodra er meer bekend is.
 3. Het openen van de hotels en toeristische voorzieningenVeel hotels zitten zonder gasten en zijn al langere tijd gesloten, deze moeten uiteraard wel open gaan en hetzelfde geldt voor alle toeristische attracties. Het Ethiopische ministerie van cultuur en toerisme heeft op 25 juni een protocol gepubliceerd voor de her-opstart van het toerisme. Hierin zijn richtlijnen vastgelegd voor een veilige start. Er wordt onder andere gesproken over tijdsloten bij de verschillende attracties, social distancing en de installatie van handwas-stations. Ook zijn er regels vastgesteld voor de desinfectie van auto’s enz .
  Personeel in de toeristische sector wordt getraind om temperatuur op te meten en vragenlijsten af te nemen. Daarnaast zijn zelfs alle toeristische attracties grondig ontsmet (je vraagt je wel af wat het nut daarvan is maar hé!  🙂 ) Dit is allemaal positief nieuws , we wachten het allemaal (niet zo) geduldig af
 4. Vluchten naar Ethiopië
  Zonder vluchten geen reis naar Ethiopië. Ethiopian Airlines (vanaf Brussel) en Turkish Airlines (vanaf 13 juli) gaan weer enkele dagen per week vliegen naar Addis Abeba. Precieze details zijn nog niet helemaal duidelijk , wij kijken graag naar de beste opties en mogelijkheden.
Wanneer weer naar Ethiopië

Op weg naar de Danakil | maart 2020

Dus wanneer gaan we weer op reis naar Ethiopië?

Tsja, dat blijft dus eigenlijk koffiedik kijken . Toch ben ik ben heel voorzichtig optimistisch dat er vanaf september/oktober weer mogelijkheden zijn om op reis te gaan. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de ontwikkelingen aangaande het virus. De voor Covid-19 uitgeroepen noodtoestand in Ethiopië loopt af op 5 september . Als deze niet wordt verlengd is het mogelijk dat het land de deuren weer (voorzichtig) open gaat zetten voor internationale toeristen. Voor die tijd hoop ik zelf al een keer af te zijn gereisd zodat ik de situatie goed in kan schatten en kan vaststellen of reizen ook echt weer kan. Al onze chauffeurs, gidsen en medewerkers kunnen in ieder geval niet wachten om onze gasten weer te verwelkomen zodat zij  hun prachtige land kunnen laten zien !

Twijfel je nog of nu een goede tijd is om plannen te maken voor een reis naar Ethiopië?

We kunnen ons voorstellen dat je plannen hebt  maar dat je  nu nog geen beslissing durft te nemen.  Dan is het goed te weten dat wij op het moment een omboekgarantie aanbieden. Als je voor 1 september boekt kun je de reis gratis annuleren ot 30 dagen voor vertrek. Dat is dus boeken zonder zorgen! Lees meer over deze garantie op de BLOG over de omboekgarantie.
Bekijk onze reizen en vraag gerust een op maat gemaakte offerte aan, deze verplicht tot niets! Het is ook mogelijk om tijdens een gesprek in Giessenburg een advies op maat te krijgen, dit kan ook in de avonden of in het weekend,

Tot snel!

Handtekening

M: marjolein@eshitravel.nl

T: 06-3003 2660