Reizen naar Ethiopië in corona tijd, is dat mogelijk en hoe is dat dan? Hoe verloopt de vliegreis, wat heb je nodig om het land binnen te komen en is het wel veilig om te reizen? Lees in deze blog de ervaringen van onze reis naar Ethiopië in september 2020.

Voorbereidingen van de reis naar Ethiopië

reizen Ethiopië corona

Officieel ‘no-corona’ certificaat

De voorbereidingen voor deze reis waren anders dan anders, naast de gebruikelijke inpakperikelen zijn er op het moment net wat meer zaken die geregeld moeten worden. Allereerst heb je een negatieve PCR-test nodig die op het moment van aankomst maximaal 120 uur oud mag zijn. Wij maakten  tot volle tevredenheid gebruik van het Huisartslab in Rotterdam, zij hebben meerdere locaties door heel Nederland.

De test was op donderdagochtend en vrijdagochtend vroeg (2 dagen voor vertrek) kregen we de certificaten per e-mail toegestuurd. Sinds kort worden er weer E-visa afgegeven en omdat het niet helemaal duidelijk was of er ook Visa on arrival beschikbaar waren heb ik hiervoor gekozen.  Deze keer een goede ervaring: 30 minuten na de aanvraag lag het visum in mijn mailbox. Ook sloot ik de ISIS reisverzekering af bij de JOHO company. Deze biedt een volledige dekking , ook voor corona-gerelateerde zaken.

Schiphol vraagt op haar website om een ingevulde gezondheidsverklaring en deze hebben we dan ook netjes ingevuld en meegenomen, overigens is hier helemaal niet naar gevraagd …..Aanvulling op de gebruikelijke bagage was dan nog een stapeltje mondkapjes (uitwasbare uiteraard) en desinfecterende handgel en we waren klaar voor vertrek!

De vlucht naar Ethiopië

reizen naar Ethiopië Corona

Mondkapje vergeten? Geen zorgen, een hygiene set is onderdeel van de inflight-ervaring tijdens corona.

Wij vlogen met Turkish Airlines voor € 340, de tarieven zijn op het moment erg voordelig.  Het inchecken verliep zoals altijd en de security was bijzonder rustig dus binnen een kwartier waren we voorbij de (ook zeer rustige) paspoortcontrole. Nu het overal zo rustig is zijn de vluchten grotendeels stipt op tijd dus we konden al snel instappen. Dit verliep ordelijk , eerst de rijen achterin en vervolgens de rest van het toestel. Het was dan ook geen probleem om zonder nabij contact de stoel te bereiken. Deze vlucht zat voor ongeveer 80% vol dus de mondkapjes waren een goede aanvulling. Bij het instappen krijgt iedereen een  hygiene kit met daarin 2 mondkapjes en desinfecterende doekjes, altijd handig!

Maatregelen aan boord

reizen Ethiopië corona

Inflight meal ‘corona-style’

Turkish Airlines heeft allerlei maatregelen genomen om het contact tussen de crew en de passagiers zoveel mogelijk te beperken, een daarvan is een versobering van de catering. We kregen een papieren zak met daarin een broodje, een cakeje, een flesje water en een pakje sap en er was verder geen service zoals koffie, thee of andere drankjes. Wel even wennen (de maaltijden van Turkish Airlines zijn altijd heel erg lekker) en bij de 3e zak met exact dezelfde inhoud heb je het dan ook wel gehad . Maar..alles voor een veilige vlucht!

De overstap in Istanbul verliep probleemloos, ook hier was het erg rustig en waren er geen lange rijen bij de security.  De afstand werd overal goed in acht genomen. Op de luchthaven zijn mondkapjes verplicht dus de extra meegenomen mondkapjes kwamen goed van pas. Na een uurtje of 4 zijn deze echt aan vervanging toe (lees: ze gaan enorm stinken..) . De controles in Istanbul zijn wel wat strenger dan op Schiphol, voorafgaand aan het instappen werd van iedereen de temperatuur opgenomen, met koorts kom je echt niet aan boord.Gelukkig werden we goedgekeurd en 4 1/2 uur en twee papieren zakken met inhoud later landden we veilig in Addis Abeba. Good to be back !

De aankomst in Addis Abeba

De aankomstprocedure verliep ook anders dan anders maar ik herkende veel van mijn vorige reis in maart, ook toen waren er al strenge voorzorgsmaatregelen. Voorafgaand aan de paspoort controle is er nu een ‘ corona-controle’. De negatieve PCR-test wordt bekeken, de temperatuur opgenomen en het vooraf ingevulde formulier met gezondheidsvragen uitgebreid doorgenomen. Aan de hand hiervan wordt dan bepaald of je wel of niet het land in mag. Gelukkig kregen wij beiden een papiertje met daarop ‘ home’ aangekruist en konden we verder. Het e-visum werd vlot afgestempeld en na de immigratie volgde een verplichte PCR-test* . Bij het verlaten van de luchthaven werden we nogmaals gevraagd om het ‘home’ briefje en de PCR test,  op vertoning van beide documenten waren we vrij om te gaan.

*Sinds 23 september is de PCR test bij aankomst afgeschaft en is alleen het certificaat van  de negatieve PCR test nog een vereiste. Wij testten gelukkig negatief.

Reizen in Ethiopië tijdens corona

reizen Ethiopie corona

‘Desinfectiepaal’ in Fiche

In totaal ben ik twee weken in Ethiopië geweest, we reisden naar Bahir Dar, Gondar en Gorgora en hebben onderweg diverse hotels bezocht en gesproken met enkele van onze vaste medewerkers. In het kort mijn observaties

  • Mondkapjes zijn verplicht en in Addis Abeba dragen de meeste mensen ze. Buiten Addis Abeba is dit een stuk minder maar chauffeurs van taxi’s enz, politieagenten droegen ze meestal wel. Ook in restaurants is een mondkapje voor de bediening de norm dus wat dat betreft is het goed geregeld

    reizen Ethiopië corona

    Profi auto-ontsmetters

  • Handen wassen is overal mogelijk en wordt ook echt verwacht als je ergens binnenkomt. Ieder restaurant of hotel, iedere bank of overheidsinstantie heeft een mogelijkheid om de handen te wassen. Geen fancy ‘desinfectiepalen’ met chemicaliën maar een jerrycan met kraantje en een zeeppompje of een stukje zeep. Werkt prima.
  • Niemand schudt je hand, mensen geven elkaar een elleboog of een voetje en blijven op gepaste afstand, fijn!
  • In tegenstelling tot afgelopen maart werd ik overal met open armen ontvangen. In maart heerste er grote angst voor het virus en werden alle ‘ferenji’s’ (buitenlander) met argwaan bekeken en nageroepen. Nu blijkt dat het virus in Ethiopië minder slachtoffers heeft gemaakt dan voorspeld zijn de mensen nog wel voorzichtig maar niet meer extreem angstig.De eerste vraag die ik overal kreeg was: komen de toeristen weer terug?
  • De aanpak van het virus is efficiënt. Mijn indruk die ik in maart al kreeg is nogmaals bevestigd: in Afrika weten ze prima hoe je met besmettelijke ziekten omgaat.

Voelt het reizen in Ethiopië heel anders dan voor corona?

Nee ! Eigenlijk merk je niet zo heel erg veel van het virus. Natuurlijk zijn er verschillen: er zijn mondkapjes, er zijn handwas stations, je ziet posters met adviezen en mensen schudden geen handen. Dat zijn zaken waar we inmiddels ook wel aan gewend zijn toch? Maar verder is het ‘ business as usual’ en leeft de gemiddelde Ethiopiër zijn/ haar leven zoals altijd. Eigenlijk een hele verademing om even weg te zijn uit een wereld die beheerst wordt door de maatregelen en gevolgen van het coronavirus. Genietend van onderstaand uitzicht op het Tana meer was het soms moeilijk te bedenken dat er ook nog een ‘andere wereld’ bestaat.

Tim & Kim Village in Gorgora

Dus kan er veilig worden gereisd naar Ethiopië ?

Wat mij betreft zeker!  Helaas blijven we afhankelijk van het reisadvies en tot op heden is Ethiopië een ‘oranje ‘ bestemming. Zolang dit het geval is zal het erg lastig zijn om te reizen. Bij terugkomst in Nederland (of België) is er een verplichte quarantaine van 10/14 dagen en de meeste reisverzekeringen bieden op het moment geen dekking bij een oranje reisadvies. Dit laatste valt op te lossen met de ISIS verzekering van JOHO maar het eerste vraagt om extra vakantiedagen en dat is voor veel mensen een probleem. We hopen dan ook dat hier in de komende maanden nog verandering in komt!

Op deze blog publiceren we regelmatig een update over de mogelijkheden . 

Wil je meer informatie over een reis naar Ethiopië in 2021?

We kunnen ons voorstellen dat je plannen hebt  maar dat je nu nog geen beslissing durft te nemen.  Dan is het goed te weten dat wij op het moment een omboekgarantie aanbieden. Als je voor 1 maart 2021 boekt vragen we geen aanbetaling en kun je de reis gratis annuleren tot42 dagen voor vertrek. De factuur voor de reis mag je 6 weken voor vertrek betalen, er is geen aanbetaling. Dat is dus boeken zonder zorgen!
Bekijk onze reizen en vraag gerust een op maat gemaakte offerte aan, deze verplicht tot niets. Het is ook mogelijk om tijdens een gesprek in Giessenburg een advies op maat te krijgen, dit kan ook in de avonden of in het weekend.

We hopen snel weer mooie reizen te kunnen verzorgen.

Handtekening

M: marjolein@eshitravel.nl

T: 06-3003 2660