Is reizen naar Lalibela weer veilig? Hoe is het nu in deze grootste toeristische trekpleister van Ethiopië , na twee jaar coronarestricties en een 7 maanden durende  bezetting door de TPLF ? Hoe is het met onze vrienden en bekenden, is er schade aan de kerken , zijn de hotels weer open en hoe is de infrastructuur? Allemaal vragen waar je alleen een antwoord op krijgt als je zelf gaat kijken , begin mei 2022 reisde ik daarom af naar Lalibela.

Is het mogelijk om veilig te reizen naar Lalibela? Hoe kom je er ?

De eenvoudigste manier om naar Lalibela te reizen is met een binnenlandse vlucht die je in een uurtje van Addis Abeba naar Lalibela vliegt, momenteel is er 1 vlucht per dag die over het algemeen keurig op tijd vertrekt.
Aan de mensen op de vlucht was al te zien dat het toerisme nog niet echt op gang is gekomen, ik was de enige ‘ferenji’ (buitenlander) aan boord. Voorafgaand aan de start van de coronapandemie waren deze vluchten vaak voor 80 % gevuld met buitenlandse toeristen. Bij aankomst valt direct op dat maar een klein gedeelte van de toch al niet zo grote luchthaven in gebruik is. De TPLF-strijders hebben grote vernielingen aangericht in en rondom het gebouw, een triest gezicht. Gelukkig zijn er ook de altijd vriendelijke medewerkers die je met een grote glimlach verwelkomen en duidelijk blij verrast zijn met het bezoek van een toerist!
Naast vliegen is reizen over land ook prima mogelijk. Adane reisde met de auto via Bahir Dar naar Lalibela , inmiddels is het ook weer mogelijk om via Debre Birhan te reizen.

Hoe is de situatie in Lalibela nu? Is het veilig ?

Reizen Lalibela veiligAllereerst: ja, reizen naar Lalibela is veilig! De situatie is sinds het vertrek van de TPLF gestabiliseerd en het is er rustig. De verwachting is dat het nu stabiel blijft mede door een overeengekomen wapenstilstand tussen de TPLF en de overheid.
De infrastructuur is nog wel zeer gebrekkig, er is (mei 2022) geen elektriciteit en ook de watervoorziening is minimaal. De hotels die nu open zijn hebben allemaal een generator en watertanks waardoor je in de avond beperkt gebruik kunt maken van elektriciteit en kunt douchen. Een grote aanrader is de Sora Lodge. De overheid heeft beloofd dat alles zo snel mogelijk wordt hersteld dus daar hoopt iedereen op. De monumentale kerken hebben alles zonder beschadigingen doorstaan en zijn dan ook te bezoeken. Groot voordeel is dat je nu in alle rust rond kunt kijken , een groot contrast met de winter van 2019/2020 toen de bezoekersaantallen enorm waren.

Hoe is het met de inwoners van Lalibela?

Reizen Lalibela veilig

De inwoners van Lalibela zijn vooral blij dat ze weer veilig zijn maar de situatie voor velen van hen is schrijnend. Lalibela leefde van het toerisme en nu er niemand meer komt hebben veel mensen geen inkomsten meer. Wij logeerden bij onze  vriend Ato Abebe (de oudste gids van Lalibela (!). Zijn Zanseyoum Hotel is onze eerste keus voor de reizigers met een wat kleiner budget, het is eenvoudig maar schoon en de gastvrijheid van Ato Abeba vind je nergens anders! Op de foto zie je hem met zijn kleindochter Maryam die die dag 1 jaar werd.
Abebe vertelde ons dat het grootste gedeelte van de bevolking na de inval van de TPLF de stad lopend heeft verlaten. Zelf liep hij 200km richting Bahir Dar waarna hij werd opgepikt door een truck en naar Addis Abeba werd gebracht. Hij heeft daar bij familie gelogeerd totdat alles weer veilig genoeg was om terug te gaan. Ondanks alle tegenslagen (zijn hotel en andere bezittingen waren grotendeels vernield en vrienden zijn omgekomen tijdens de strijd) blijft hij optimistisch over de toekomst. Het hotel is weer in redelijke staat en hij heeft een lening aangevraagd om verder te gaan. Deze verhalen hoorden we ook van anderen, de mensen die in de stad zijn gebleven hebben veel meegemaakt en wachten nu met smart op de terugkeer van het toerisme.
Het was triest en confronterend om te zien, zoveel mensen die zonder het toerisme geen perspectieven hebben.

Reizen Lalibela veilig

Sora Lodge

Waarom op reis naar Lalibela?

Er zijn meerdere redenen om NU naar Lalibela te reizen!

  1. Reizen naar Lalibela kan en is weer veilig
  2. Lalibela is uniek, de uit de rotsen gehouwen kerken  vind je nergens anders en de serene sfeer tijdens de diverse rituelen geeft je een heel andere kijk op de wereld
  3. Je hebt de kerken met wat geluk voor jou alleen, dit maakt de belevenis nog veel specialer
  4. De mensen van Lalibela hebben het toerisme heel hard nodig! Een win-win situatie voor iedereen. Jij een unieke belevenis en zij perspectief voor de toekomst.

Kortom: meer dan genoeg redenen voor een bezoek aan Lalibela nu het weer kan!

Ook veilig op  reis naar Lalibela ?

Laat je inspireren door onze reizen, neem contact op voor een vrijblijvend advies en offerte en geniet van deze unieke bestemming voordat iedereen dat doet.
Ethiopië is uniek en al onze gasten komen zonder uitzondering laaiend enthousiast en verliefd op het land terug. 

Tot snel!

marjolein@eshitravel.nl