In november 2018 maakte ik een reis naar de Bale Mountains met aansluitend een paar dagen in de Hara Langano Lodge aan het meer van Langano.

Hotels in de Bale Mountains

In en rondom de Bale Mountains zijn helaas maar zeer weinig geschikte accommodaties te vinden , ik bekeek de hotels die het meest worden gebruikt. Allereerst sliep ik in Robe, in het Siko Mendo hotel. In de basis een prima budgetoptie, wel aan een drukke weg maar de kamers liggen achter het hoofdgebouw dus geen herrie in de nacht. Jammer genoeg wordt er weinig aan onderhoud gedaan en zijn de kamers en badkamers dringend aan een opknapbeurt toe. In de ochtend was er ook geen water dus de douche is niet getest… Het eten was prima , al met al een ok optie voor mensen die geen luxe verwachten maar het kan zeker beter. Dan het Wabe Shebelle Hotel in Goba, bij de entree van het park. Iets duurder en wat kamers betreft ongeveer hetzelfde verhaal. Geen luxe , niet al te schoon maar een (redelijk) warme douche en dat is zeker nodig in dit toch wel frisse gedeelte van het land.

Een absolute topper is de Bale Mountain Lodge ! Prijzig maar het geld zeker waard. Deze mooie Eco-lodge heeft prachtige kamers (met houtkachel!) , een restaurant met heerlijk eten, geweldige uitzichten en een super lokatie. Voor rustzoekers en natuurliefhebbers een must. Het grootste gedeelte van het personeel is afkomstig uit het nabijgelegen dorp en de eigenaars van de lodge  runnen meerdere projecten zoals de bouw van een kliniek en een school. Ook gaat een groot gedeelte van de inkomsten naar het behoud van het National Park. Ik ben fan!

Bezoek aan het Bale Mountains National Park

Het park omvat een groot gebied met zeer diverse landschappen. Bij het hoofdkwartier in Dinsho vond ik een groene omgeving met glooiende heuvels en een enorm aantal Mountain Nyala’s, Menelik bushbuck, wrattenzwijnen en meer. Op het zeer hoog gelegen Sanetti plateau maakte ik kennis met de Ethiopische wolf en zijn prooi, de molrat en de overweldigende landschappen. Vervolgens wandelde ik urn door het betoverende Harenna Forest , een onwerkelijk stukje ongerepte natuur.

Voor natuurliefhebbers is dit een niet te missen stukje Ethiopië, een verblijf van 3 dagen in de Bale Mountain Lodge is ideaal om een goede indruk te krijgen. Voor wandelaars is een meerdaagse trekking een aanrader, je loopt dan van kamp naar kamp en de tenten en bagage worden voor je verplaatst naar de volgende stek.

Relaxen aan het meer van Langano

Na de dagen in de Bale Mountains reden we naar het meer van Langano waar we logeerden in  de Hara Langano Eco Lodge en ook dit is een top-accommodatie!
Gelegen aan de ‘rustige’ kant van het meer met zeer rijke flora en fauna. Een ideale plek om een paar dagen bij te komen aan het eind van een reis. Ook hier wordt weer veel gedaan voor de omringende gemeenschappen en biedt de lodge werkgelegenheid voor veel mensen uit de directe omgeving.

Het meer van Langano is in Ethiopië het enige veilige meer om in te zwemmen, als je de nijlpaarden  in de gaten houdt kun je dit ook prima doen 🙂 Voor vogelaars is dit ook een mooie plek, je komt oren en ogen tekort en de lodge heeft een zeer goede vogelgids die graag een uurtje met je meeloopt om de mooiste vogelsoorten te vinden. De twee groepen Colobus apen die hier wonen bieden de hele dag vermaak, ontzettend leuk!

Ook een keer op reis naar de Bale Mountains?

Gebruik onze reizen als inspiratie, bijvoorbeeld de wandelreis naar de Simien en Bale Mountains en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Dit kan telefonisch maar het is ook mogelijk om op afspraak langs te komen in Giessenburg. Wij geven graag advies over de mooiste routes en maken een vrijblijvende offerte helemaal op maat.

Groetjes,

M : marjolein@eshitravel.nl

T: 06-3003 2660