De eerste blog voor de Eshi website en ik begin maar direct met de vraag die het meest wordt gesteld: wat is de beste reistijd voor een reis naar Ethiopië? Best een lastige vraag want de beste reistijd is heel afhankelijk van de te bezoeken gebieden en de interesses van de reiziger.

beste reistijd Ethiopië Temperatuur in Ethiopië

Ethiopië is een hooggelegen land waardoor het er wellicht een stuk frisser is dan dat je zou verwachten. Een groot gedeelte van het land ligt boven de 2ooo meter en ondanks de ligging nabij de evenaar is de dagtemperatuur in een groot gebied nooit hoger dan zo’n 25 graden.In de lager gelegen gebieden (bijvoorbeeld de Omo Vallei) is het een stuk warmer met een gemiddelde dagtemperatuur van zo’n 25-30 graden. Een uitschieter is de Danakil Depressie, dit zeer laag gelegen gebied kent in de zomer temperaturen van 45 graden of meer.

Op grotere hoogte kunnen de nachten bijzonder frisjes zijn met temperaturen rond of zelfs net onder het vriespunt.  Dit is voornamelijk het geval in de Simien Mountains , de Bale Mountains (zie foto, hier heb ik met mijn sokken aan geslapen) en de bergen rondom Lalibela. Globaal genomen zijn er over het jaar gezien geen heel grote temperatuurverschillen, dit vanwege de ligging nabij de evenaar. In Addis Abeba is het in de koelste maanden (juni t/m augustus) overdag rond de 20 graden, in de warmste maanden is het zo’n 24 graden. Heerlijke temperaturen!

Neerslag in Ethiopië

De grote regentijd valt globaal genomen van juni t/m september en brengt een behoorlijke hoeveelheid regen in met name het noorden van het land. De temperatuur is dan een stukje lager maar de regentijd is geen reden om af te zien van een reis naar Ethiopië! De meeste regen valt in korte, heftige buien en op de meeste dagen komt de zon zeker weer tevoorschijn.

Er zijn veel voordelen aan het reizen in de zomermaanden. Minder toeristen, lagere prijzen en een groen landschap. Het zuiden is over het algemeen wat droger en in de Omo Vallei valt de meeste regen in mei / juni en in november. Reizen in deze periodes kan lastig zijn vanwege de slechte wegen. Een reis naar Erta Ale en de Danakil is geen aanrader in de zomermaanden van mei t/m begin september. Het is dan erg warm en de beste reistijd is van half september/oktober t/m april. beste reistijd Ethiopië

Weeronline heeft een handige overzichtspagina met temperaturen in het hele land. (En die kunnen behoorlijk verschillen !)

Wanneer zijn de bekendste festivals in Ethiopië?

In januari zijn de bekendste  festivals zoals Gena (kerst) en Timkat welke prachtig zijn om te bezoeken. Voor deze festivals kun je het beste in Gondar en Lalibela zijn. Ook Fasika (pasen, april) en Meskel (eind september en vooral mooi op Meskel Square in Addis Abeba) zijn de moeite waard om te bezoeken. Hou tijdens deze festivals wel rekening met meer drukte en hogere prijzen.

Dus in welke maand kan ik het beste naar Ethiopië reizen?

Alles bij elkaar genomen zijn september t/m december de meest ideale maanden voor een reis naar Ethiopië. Het landschap is na de regentijd mooi groen , de temperaturen zijn overal goed te doen en het is niet al te druk. Ook januari is een ideale maand qua klimaat maar door de festivals is het dan een stuk drukker en duurder, februari en maart zijn dan weer wel mooie maanden.

Maar als je in deze maanden niet kunt reizen zijn april t/m juli (de regentijd) ook mooie en rustige maanden voor een reis naar Ethiopië. Als je een beetje goed plant (of ons laat plannen) zul je weinig last hebben van slecht weer.
Voor wandelvakanties in de Simien en Bale Mountains kun je wel beter kiezen voor de periode buiten de regentijd. Door de grote hoogte waarop wordt gelopen en gekampeerd is de kans op mist en kou tijdens de natte maanden groot en dat draagt niet bij aan het wandelplezier.

Wanneer je ook gaat, een reis naar Ethiopië is altijd een onvergetelijke ervaring!

Wil je na het lezen van dit blog ook op reis naar Ethiopië ? Wij maken graag een mooi reisschema op maat.  Neem contact op voor een reis en de reistijd  die het beste bij je past. We bespreken de mogelijkheden graag in een persoonlijk gesprek , een adviesgesprek  op maat bij ons in Giessenburg is ook mogelijk. Maak gerust een afspraak!

Groetjes,

M: marjolein@eshitravel.nl

T: 06-3003 2660