In de Omo Vallei zijn de marktdagen de hoogtepunten van de week . In deze blog lees je meer over de verschillende markten, wie er allemaal komen en op welke dagen je waar moet zijn.

Welke markten zijn er in de Omo Vallei?

De grootste en de meest belangrijke markt vindt je in Dimeka, hier komen de Karo, Tsemai en Damar stammen. De meest kleurrijke markt is te vinden in Key Afar waar de Benna, Ari en Tsemai samen om hun waren te verhandelen.
Naast deze twee grote markten zijn er vele kleinere markten die ook zeker de moeite van een bezoek waard zijn, ten zuiden van Arba Minch zijn dat de markten in Konso (interessant en kleurrijk), Weyto , Alduba, Kako, Jinka, Erbore  en Turmi.
Ten noorden van Arba Minch is de markt in Dorze een geheel andere, maar ook heel mooie ervar

Marktdagen in de Omo Vallei

Als je van markten houdt is het uiteraard handig om te weten op welke dagen deze worden gehouden. Dan kun je hier rekening mee houden bij het plannen van de reis Bij deze een handig lijstje ter referentie, je kunt ook aan ons doorgeven welke markten je graag wilt bezoeken, wij proberen hier dan rekening mee te houden bij het maken van het reisschema.

  • Maandag    : Turmi en Kako
  • Dinsdag      : Chencha (Dorze) Dimeka (kleine markt vandaag)
  • Woensdag  : Alduba en Konso
  • Donderdag : Key Afar
  • Vrijdag        : Erbore
  • Zaterdag     : Jinka  Dimeka (grote markt), en Weyto

Hoe verloopt een bezoek aan de markten in de Omo Vallei?

Het is lastig om op eigen gelegenheid de markten te bezoeken. Dit heeft niets te maken met het feit dat het niet veilig is maar meer met het feit dat de overheid heeft vastgesteld dat toeristen een lokale gids mee moeten nemen tijdens een marktbezoek. Goed voor de lokale economie uiteraard maar jammer genoeg hebben niet alle gidsen de juiste kennis in huis en doen ze niet veel meer dan een rondje met je lopen over de markt .

Op de meeste markten worden zo ongeveer dezelfde waren aangeboden zoals groenten en specerijen en klei voor de mooie kapsels van met name de Hamar. De markten in Konso en Dorze zijn wat dat betreft een uitzondering. Hier wordt ook kleding, geweven stoffen en in Konso moringa verkocht. Wat mij betreft zijn deze kleinere markten eigenlijk net zo leuk om te bezoeken en ook wat minder toeristisch (lees :opdringerig) dan de bekende markten in Key Afar and Dimeka.

Wil je de kleurrijke markten van de Omo Vallei met eigen ogen zien?

Vraag dan een vrijblijvende op maat gemaakt voorstel aan. Onze individuele rondreis van 21 dagen  naar het zuiden van Ethiopië is een mooi uitgangspunt en deze maken wij dan verder op maat voor jouw reisgezelschap. Neem contact op om de plannen te bespreken!

Groetjes,