De Omo Vallei is een unieke plek met stammen die nog zeer traditioneel leven. Het toenemende toerisme zorgt er wel voor dat het authentieke karakter aan het verdwijnen is. Veel mensen vragen zich dan ook af of een bezoek nog wel de moeite waard is . Ze krijgen een wat ongemakkelijk gevoel bij het idee dat ze gaan ‘ kijken’ naar mensen die zo anders leven dan wat wij gewend zijn. In deze blog lees je hier meer over.

Is een reis naar de Omo Vallei nog authentiek?

Ook bij mij leefde dit gevoel en ik heb een bezoek aan de Omo Vallei dan ook best een tijdje voor me uitgeschoven. Toch ben ik er in december 2017 gaan kijken, ook omdat ik uiteraard wel uit ervaring moet kunnen vertellen.
En ik moet zeggen: wat een mooie ervaring! Natuurlijk zijn er zeker (best veel) plekken die behoorlijk toeristisch en commercieel zijn geworden maar als je zoekt zijn er zeker nog authentieke plekjes te vinden waar je nog echt ‘ te gast ‘ bent.

Accommodaties  in de Omo Vallei, waar slaap je?

De laatste jaren zijn er in de Omo Vallei steeds meer nieuwe accommodaties geopend en het niveau is ook wel wat beter geworden. Toch moet je rekening houden met het feit dat dit een bijzonder afgelegen gebied is en de lodges niet helemaal beantwoorden aan ons idee van ‘ luxe’. In Turmi is redelijk wat keus met de Buska Lodge als absolute topper maar daar betaal je dan ook voor. Andere lodges zijn voordeliger maar ook direct een heel stuk minder comfortabel.

Wat mij betreft is de beste optie de  Mango camping , een echte aanrader.  Leden van de Hamar-stam werken hier en een eerste kennismaking is dan ook snel geregeld. Als je geen probleem hebt met back-to basic is het een ideale plek voor een paar nachten. Er zijn eenvoudige maar schone douches en toiletten en de maaltijden worden verzorgd door de chauffeur, de setting onder enorme mango-bomen is echt super. Als je bij ons een reis boekt zorgen wij voor alle (goede) kampeermaterialen .

Voor Jinka geldt dat er zeer weinig goede accommodatie te vinden is. De beste (en prijzige)  keus is de Eco Omo Lodge maar groot nadeel is de geluidsoverlast van de nabijgelegen kerk. Er zijn meerdere pensions en hotels ,allemaal met hun voors en tegens en de minst slechte optie is dan toch het Eyob hotel. Niet geweldig maar het is er rustig dus je bent verzekerd van een goede nachtrust. Verder is het altijd mogelijk om te kamperen in de dorpen, een nacht in Dus bij de Karo is een onvergetelijke ervaring!
In Konso zijn er de mooie Tukuls in de Kanta Lodge die ook meer eenvoudige kamers heeft voor een beperkt budget . Als je de Dorze bezoekt is een overnachting in de Dorze Lodge een aanrader en sinds eind 2019 kun je ook heel basic overnachten bij onze goede vriend en Dorze-gids Tarekegn. Een unieke ervaring!

De stammen die ik heb bezocht

Wij hadden beperkt de tijd en hebben in het diepe zuiden kennis gemaakt met de Dassanech, de Karo en de Hamar . Vooral het bezoek aan de Dassanech vond ik zeer ontspannen en gaf zeker geen ‘ongemakkelijk’ gevoel.Karo stamHet was er stil, we waren de enige gasten en we hebben uitgebreid kennis kunnen maken met deze bijzonder vriendelijke mensen. De oversteek over de Omo rivier in een uitgehold boomstam vanuit Omorate naar het dorp  is uniek en zeker erg leuk als je reist met (grotere) kinderen. Overigens is er ook gewoon een brug dus als je liever niet vaart is dat een goede optie

Tijdens ons verblijf in Turmi was er een traditionele Bull Jumping ceremonie van de Hamar. Een jonge man bewijst zijn mannelijkheid door over een rij stieren te rennen waarna hij mag trouwen. Een indrukwekkend schouwspel met een dubbel gevoel. De meisjes van de stam worden met zwepen ‘gegeseld’ , wel even slikken… De latere ontmoetingen op de camping vond ik wat dat betreft toch wel leuker.
De Karo zijn vooral uniek vanwege de prachtige beschilderingen en zij maken dan ook gretig gebruik van de wens van de meeste toeristen om zoveel mogelijk foto’s te maken. Als je echt kennis wilt maken is het beter om een nachtje te kamperen en het fototoestel in de auto te laten.

De Konso en de Dorze

Niet zo algemeen bekend zijn de zeer ingenieus gebouwde Konso dorpen net ten zuiden van Arba Minch.In deze unieke en hoog gelegen dorpen voel je je soms in het land van Laaf door de vorm van de huizen en de veelkleurige, wijde rokken die de vrouwen dragen. De Konso hebben unieke tradities.
Bezoek zeker het museum tegenover de Kanta Lodge, hier kun je vele Waga’s zien, de beeldjes die op de graven worden geplaatst.

De laatste stam die we bezochten waren de Dorze, hoog in de bergen ten noorden van Arba Minch. Ook weer een geheel andere ervaring en wat mij betreft het beste te bezoeken als onderdeel van een trekking door de Guge Mountains.  De Dorze maken de mooiste huizen van allemaal en zijn meesters in het weven van kleurige kleden .

Dus een reis naar de Omo Vallei is een aanrader?

Ja! De Omo Vallei blijft een uniek gebied en ik vind het zeker een bestemming die je ooit een keer moet hebben bezocht. Gebruik  onze reis van 21 dagen naar het zuiden als inspiratie en neem contact op voor een vrijblijvende op maat gemaakte offerte!

Groetjes,

M: marjolein@eshitravel.nl

T: 06-3003 2660