Zijn er wel goede en luxe  hotels in Ethiopië?

Vandaag een blog over accommodatie in Ethiopië. Waar je logeert is een belangrijk onderdeel van de reis en ik merk regelmatig dat er mensen zijn die een reis naar Ethiopië uitstellen omdat ze het idee hebben dat er weinig tot geen goede of luxe  accommodaties zijn. Weer een misvatting..
Er zijn zeker goede hotels en lodges te vinden en met een ruim budget is het ook in Ethiopië  mogelijk om een ‘luxe reis’ te maken.

Het Wabe Shebelle Hotel in Bale Goba

Het Wabe Shebelle Hotel in Bale Goba

In deze blog vind je meer informatie over de mogelijkheden in de bekende bestemmingen van Ethiopië en waar je rekening mee moet houden qua budget. Ook vind je een overzicht van de hotels die wij meestal gebruiken.

Wat zijn de mogelijkheden en wat kost dat dan ?

Het toerisme is de laatste jaren sterk in opkomst en zeker  in Addis Abeba is de keus enorm. Hier kun je voor € 15 per nacht in een eenvoudig maar schoon guesthouse verblijven maar ook € 600 per nacht uitgeven in het Sheraton Hotel. Er zijn ook voldoende goede middenklasse hotels waar je voor € 50 per nacht een prima kamer hebt.

Het noorden
Buiten Addis Abeba zijn er in het noorden goede hotels  in alle bekende steden zoals Lalibela en Bahir Dar. Ook hier is de laatste jaren veel gebouwd en met name in Lalibela is er veel keus. Door het grote aanbod zijn de prijzen in het laagseizoen zeer redelijk te noemen , tijdens de festivals in januari stijgen de prijzen daarentegen  flink.
Voor een middenklasse hotel betaal je ongeveer € 40-50 per nacht en voor € 120 per nacht heb je een behoorlijk luxe onderkomen in al deze plaatsen.

Maribela Lalibela

Het Maribela Hotel in Lalibela

Het zuiden
In het zuiden is iets minder keus maar ook hier is genoeg moois te vinden en zie ik een grote toename van het aantal hotels . Wel zijn de kosten hier hoger, dit heeft voornamelijk te maken met het  beperkte aanbod en de logistieke problemen in bijvoorbeeld de Omo Vallei.
In Arba Minch betaal je voor een goed middenklasse hotel al gauw zo’n € 80 per nacht en voor de meer luxe lodges moet je rekening houden met minimaal € 140 per nacht .
In de Omo Vallei is Jinka de enige plek waar het het wel een beetje ‘afzien’ is. In deze plaats is weinig keus en moet je rekening houden met een zeer basic hotel . Het enige ‘upmarket’ hotel is de Eco Omo lodge waar je € 200 per nacht betaald voor een safari-tent.
In Turmi daarentegen worden steeds meer redelijk luxe lodges gebouwd en hier ben je per nacht zo’n € 120 kwijt voor een kamer.

In de parken zijn enkele (zeer mooie) lodges maar de keus is zeer beperkt. De prijzen lopen zeer uiteen , een nachtje Awash Falls Lodge is al mogelijk vanaf € 80 per nacht en een nacht in de Bale Mountain Lodge kost in het hoogseizoen € 360 per persoon per nacht (op basis van all-inclusive). Ook rondom de meren in de Riftvallei komen steeds meer mooie lodges, het Sabana Beach Resort een fijne plek als je met kinderen reist maar mijn favoriet is zeker de Hara Lagano Eco lodge !

Kamperen is ook een optie in de parken en in de Omo Vallei. Reken hierbij niet op luxe toiletgebouwen, het sanitair is zeer eenvoudig of niet bestaand maar de ervaring is onvergetelijk!

Wat zijn de hotels die jullie veel gebruiken ? 

Wij hebben geen ‘ standaard ‘ hotels en kijken bij iedere reis wat het beste aansluit bij de wensen van de reizigers. Maar er zijn natuurlijk wel favorieten ! Hier de favoriete hotels in de meest bezochte steden.

Addis Abeba
Veel gasten zijn maar kort in Addis Abeba en dan is het Lobelia Hotel het vaste hotel. Het ligt op 10 minuten rijden van Bole airport, heeft schone kamers en de shuttle service is ideaal. Voor een wat langer verblijf is het Nega Bonger Hotel een aanrader. Mooi zwembad !

nega bonger hotel addis abeba

Nega Bonger Hotel, Addis Abeba

Bahir Dar
Ondanks de verouderde toestand is het Tana Hotel nog steeds mijn favoriet. Ja, de kamers zijn oud en de service is niet altijd geweldig maar de tuinen en de ligging aan het Tana meer zijn geweldig. Toch wat meer luxe ? Dan kies je voor het Delano Hotel in de stad of voor het superdeluxe Kuriftu Resort aan het meer.

Gondar
Qua ligging zijn de Fasil Lodge en de Lodge du Chateau niet te verslaan, direct naast de kastelen en op loopafstand van het geweldige 4Sisters restaurant. Voor meer luxe kies je voor het Goha Hotel.

Axum
Het Sabean International Hotel is zonder twijfel de beste keus !

Lalibela
Onze favoriet vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en de geweldige eigenaar (Ato Abebe)  is het Zanseyoum Hotel . Wil je meer luxe ? het Maribela Hotel is echt een topper!

The British Lodge in Ziway

Arba Minch
Een klassieker is de Paradise Lodge, prachtig uitzicht en een fijn zwembad. Er worden steeds nieuwe hotels geopend en op het moment is het Haile Resort het meest luxe hotel. Jammer genoeg past het gebouw  niet erg mooi in de omgeving.

Turmi
De Buska Lodge is al jaren het ‘ Sheraton van de Omo Vallei ‘ en nog steeds een goede keus. Onlangs zijn er enkele nieuwe lodges geopend maar die heb ik nog niet bezocht .

Er zijn nog veel meer bestemmingen en mooie hotels (kijk ook bij de onze reizen) maar dan wordt deze blog te lang , dit geeft hopelijk een aardig beeld van de mogelijkheden.

Meer weten?

Neem gerust even contact op om de mogelijkheden door te nemen of vraag een offerte aan!